donderdag, januari 04, 2007

Israël: veel beloven en weinig geven

[Reactie op online artikel "Israëlische militairen vallen Ramallah binnen" van 4 januari 2007 in Het Nieuwsblad]

Internationale media zoals Aljazeera melden al vier doden en 25 gewonden bij de grootste militaire operatie sinds mei 2006 in Ramallah. Op 23 december schudden Olmert en Abbas elkaar nog de handen. Maar zonder dat deze het merkte beet Olmert hem een stuk van de oren, zodat deze doof werd voor de stem van het Palestijnse volk. Terwijl het volk lijdt onder de bezetting, zweeft Mahmoud Abbas in hogere sferen, eeuwen verwijdert van de Palestijnen die moeten overleven op wat zout en olijven.

Het Israëlisch Hooggerechtshof bepaalde op 14 december 2006 nog dat het conflict tussen Israël en de Palestijnse verzetsorganisaties de karakteristieken draagt van een gewapend internationaal conflict. Het fundamenteel beginsel van internationale wetgeving inzake gewapende conflicten is het onderscheid tussen burgers en strijders. De rechters benadrukten dan ook dat burgerdoelen niet tijdens een militair offensief aangevallen dienen te worden. "Israël moet zoveel mogelijk trachten de schade aan de burgerbevolking te beperken bij het lanceren van dergelijke militaire acties."

De nieuwe actie van het Israëlisch bezettingsleger in Ramallah toont aan dat Israël geen vrede wil. In de middeleeuwen had men de sterke overtuiging dat de joden verantwoordelijk waren voor het vergiftigen van putten met de builenpest. Als in 1348 de Zwarte Dood zich over Europa verspreid en eenderde van de bevolking sterft, krijgen de joden de schuld van de christelijke bevolking. Paus Clemens VI verklaart de joden o­nschuldig, maar er volgen pogroms in bijna alle plaatsen waar joden wonen. Duizenden joden worden vermoord. Het klopt inderdaad dat de joden minder snel ziek werden, maar dit kwam omdat joden in die tijd veel hygiënischer waren dan de andere mensen. Recentelijk vertelde mevrouw Arafat aan de echtgenote van Clinton over "het vergiftigen van Palestijnse waterbronnen." Nederzetters maken zich inderdaad met regelmaat schuldig aan het vernielen van putten en waterleidingen voor de Palestijnen. Ook is vervuild water de oorzaak van vele buikziekten. Enkele jaren geleden werden in Amman (Jordanië) talrijke Palestijnen ziek door Israëlisch water en moesten zij naar het ziekenhuis. Water dat Israël levert aan de Palestijnen is van veel mindere kwaliteit en dit alleen al leidt tot ziektes. Door de opsluiting onder bezetting en Israëlische staatsterreur worden dergelijke zaken soms uitvergroot en gaan dan een eigen leventje leiden als stadslegende. Zoals in de veertiende eeuw de joden de schuld kregen voor alles wat slecht ging, zo is het in de 21e eeuw het geval met moslims en Arabieren. Dit terwijl de Palestijnse Arabieren net het slachtoffer zijn van Israëlische overheersings- en vernietigingspolitiek tegenover het Palestijnse volk.

Israël bezet nog altijd Palestijnse grond en blijft zich schuldig maken aan het buitengerechtelijk terechtstellen van Palestijnen.Acties om vrijheidsstrijders op te pakken lopen samen met de vernietiging van het politieke- en handelssysteem van de Palestijnen. Infrastructuur, (overheids)gebouwen en waardevolle zaken zoals auto's en computers worden vernield. De Braziliaanse cartoonist Carlos Latuff maakte ooit een tekening van een joods ventje. Het jongetje staat naast een enorme muur in de getto van een Poolse stad en zegt "Ik ben Palestijn." Een andere spotprent laat de Amerikaanse president jammeren aan een grafsteen met "972 Israëlische doden" zeggende "Sorry dat ik niet meer vliegtuigen, tanks en geld stuurde naar de Israëli's." Even verder staat hij te dansen op het graf van duizenden Palestijnen "Goed zo, goed zo!"

Voor hun bezettingspolitiek hebben de zionisten geen scrupules. De inzet van chemische wapens en verarmd uranium in de bezette Palestijnse gebieden werd nog op 20 december 2006 aangekaart door de Palestijnse minister van Milieu, Yussef Abu Sofia. Abu Sofia beschuldigde Israël er ook van grote hoeveelheden gevaarlijke chemische producten de Palestijnse gebieden te hebben binnengebracht, waardoor het ondergronds waterbekken ernstig vervuild is. "Daarnaast werden de afgelopen zes jaar twee miljoen bomen uitgerukt (door de Israëli's), waaronder een half miljoen olijfbomen", luidde het nog.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: