zaterdag, maart 28, 2009

Welke sancties tegen Israël nu ?

[lezersbrief aan De Morgen]

Het zat er al een tijdje aan te komen: in een land waar racistische uitspraken niet bestraft worden, waar populisme de regel is: "eigen volk eerst" en "de Arabieren zijn de schuld van alles", het land dat nagenoeg álle VN resoluties negeert, een land met illegale atoomwapens, daar hebben ze nu een extreem-rechtse regering. Extreem-rechts mét schaamlapje, legerchef Barak -door velen al aangeduid als oorlogsmisdadiger wegens het bloedbad in Gaza- die, als voorzitter van de arbeiderspartij, aan de wereld moet verkondigen dat "het vredesproces wordt voortgezet."

Toen in 2000 de rechtse politicus Jörg Haider in Oostenrijk mee de regering vormde, verklaarde onze Minister van Buitenlandse zaken Louis Michel dat hij niet meer naar Oostenrijk op vakantie zou gaan, en werden de relaties tussen de Europese Unie en Oostenrijk naar het vriespunt gebracht. Jörg Haider is een koorknaap in vergelijking met álle leden van de nieuwe Israëlische regering. De nieuwe minister van Binnenlandse zaken, Liebermann, zou in België beslist in de gevangenis zitten wegens zijn voortdurende haatdragende en racistische uitspraken.

Wat nu ? Wat vindt onze minister van Buitenlandse zaken er nu van? Zal hij "bezorgd zijn", of zal hij eindelijk IETS DOEN? Bijvoorbeeld eisen dat Israël de VN resoluties over de bezette gebieden en Jeruzalem toepast? En sancties aankondigen als ze dat niet doen? Wat zullen onze Europarlementariërs doen? Luisteren naar Barak hoe mooi hij de woorden "peace process" kan spellen, of hem voor het Internationaal gerechtshof slepen en de voorkeurtarieven voor Israël afschaffen?

Het is zonneklaar wat de Israëlische politiek tot op vandaag is geweest: de twee-staten-oplossing onmogelijk maken, en massief geweld gebruiken tegen de Palestijnen. Vanaf nu wordt het alleen maar erger. Was dat niet de reden waarom Europa vond dat Hamas geboycot moest worden: zij wilden geen twee staten en ze gebruikten geweld. En nu ?

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: