maandag, maart 02, 2009

In shock

[Reactie op het artikel “Olmert dreigt met harde reacties na nieuwe raketaanvallen” in De Morgen op 02/03/2009]

Al drie jaar zit Israël opgezadeld met een sukkelaar van een Olmert die na zijn blamage bij de oorlog in Libanon alle geloofwaardigheid heeft verloren. Zowel Israëlische burgers, Palestijnen bezet door Israël, als politieke partijen en partijgenoten zijn het er roerend over eens dat er al drie jaar onbehoorlijk wordt bestuurd in Tel Aviv. De corruptie van mensen rond Arafat is slechts een niemendal in vergelijking met de welig tierende corruptie en schandalen in de Israëlische staat. Het aantal aanklachten tegen Olmert kan men al lang niet meer op één hand tellen. Geen enkele minister in zijn kabinet ontsnapte aan meerdere schandalen de afgelopen jaren.

Er is geen enkele vordering in het vredesproces en met terreurbombardementen in de Gazastrook heeft Israël alle restanten van menselijkheid en een democratie van zich afgegooid. De zoveelste donderpreken van boeman Olmert komen absoluut niet meer geloofwaardig over. De acties in de Gazastrook hebben geenszins bijgedragen tot de veiligheid van Israël. Met Syrië zijn alle vredesbesprekingen afgeblazen, met Turkije de goede banden verbroken, met Mauretanië, Qatar en Venezuela alle contacten stopgezet. De inwoners van de Arabische wereld zijn er meer dan ooit van overtuigd dat Israël een paria is in het Midden-Oosten door racisme en apartheid tegen Palestijnen; een politiek zoals destijds in Zuid-Afrika.

Israël is in shock omwille van enkele raketten. Maar over Palestijnen in shock na de oorlog in de Gazastrook, na bommenregens en dagelijkse geluidsbombardementen horen we niets. Het ministerie van Wonen van Israël heeft nu al plannen voor een verdubbeling van het aantal kolonisten door 73.000 woningen voor 280.000 extra kolonisten bij te bouwen. Enkel moet straks Netanyahu nog zijn handtekening zetten voor de bouw kan aanvangen. 88 Palestijnse woningen dienen intussen afgebroken te worden in Oost-Jeruzalem en 1.400 Palestijnen moeten oprotten van de Israëlische bezettingsmacht.

60 Palestijnen werden opgepakt in Jayyus, geld en computers werden in beslag genomen, een uitgaansverbod is van kracht. 3.500 burgers zitten als ratten in de val, terwijl huis na huis alle woningen momenteel worden doorzocht met politiehonden en ondersteund door oorlogshelikopters. Shas vraagt om buitengerechtelijk alle Hamas-ministers en politici te doden. Al-Aqsa is enkel nog toegankelijk voor Palestijnse mannen vanaf 45 jaar en vrouwen vanaf 35 jaar. Honderden Palestijnen die voordien toegang kregen tot de moskee, krijgen voortaan geen toelating meer van Israël.
Duizenden Palestijnen leven nog steeds in tenten in de Gazastrook, die getroffen wordt door bittere koude en sneeuwval.

Tientallen varkens werden door kolonisten losgelaten in An-Nasarieya en beten een Palestijn die voor verzorging naar het ziekenhuis moest. Drie jongeren werden in Nablus opgepakt. Eén van hen werd hardhandig geslagen door de Israëlische politie voor hij de boeien om kreeg. Tientallen huizen in de regio Nablus werden doorzocht door Israëlische militairen.
Wanneer horen we daarvan iets? Zouden deze Palestijnen ook niet in shock zijn?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: