woensdag, september 30, 2009

20 Palestijnse vrouwen vrijlaten - 59 opgesloten

[Reactie op het artikel “Deal Israël Hamas over video Shalit” op NOS.nl op 30/09/2009]

Proficiat met uw zeer degelijke berichtgeving uit het Midden-Oosten. Het zou goed zijn om ook melding te maken van het nieuws komende van Addameer - een Palestijnse NGO die actief is rond gevangenen en mensenrechten. Als U schrijft dat Israël vrijdag mogelijk 20 Palestijnse vrouwen vrijlaat, moet U ook melding maken van het feit dat Israël 56 Palestijnse vrouwen heeft opgesloten, waaronder vier meisjes jonger dan 18 jaar. Ook houdt Israël, tegen internationale overeenkomsten in, 329 kinderen gevangen en 27 leden van de Palestijnse Wetgevende Raad.

Kinderen in Israëlische gevangenissen wordt meestal bezoekrecht van de ouders geweigerd. Gezien handdoeken en bedlinnen niet ter beschikking wordt gesteld door de gevangenis zelf, blijven arrestanten daarvan doorgaans verstoken. 22 uur per dag worden kinderen opgesloten in kamertjes van 2,5 bij 2,5 meter en vaak worden alle kinderen gemeenschappelijk gestraft als één gevangene wat mispeuterd heeft. Alle kindgevangenen hebben dan dagen geen recht op airco (in oververhitte cellen), studeren, recreatie, het verlaten van de cel of recht om te douchen. Het zijn praktijken die doen denken aan de Rode Khmer of het nationaal-socialisme, eerder dan aan een democratie.

Vaak worden Palestijnen bij hun aanhouding over het hele lichaam geslagen met de blote hand en geweerkolven door Israëlische soldaten. Ook bij de ondervraging is er sprake van foltering. Er zijn dreigementen tot meer foltering, verkrachting en het mishandelen van familieleden als de gevangene niet bekend. De kleine cellen zorgen voor ademhalingsmoeilijkheden, coördinatieproblemen, agressie, mentale problemen, huidproblemen, extreme vermoeidheid, bloedarmoede en zwakheid, uitdroging, nierproblemen, reuma, tandproblemen, zweren, enz. Meer dan 400 Palestijnse gevangenen hebben ernstige medische problemen. Psychologische aandoeningen zoals angst en depressie alsook gynaecologische problemen zijn typisch bij vrouwelijke gedetineerden.

Addameer heeft diverse getuigenissen van gevangenen die geen of ontoereikende medische verzorging kregen met als resultaat zware en vaak blijvende en soms fatale medische gevolgen. Hoger onderwijs is niet beschikbaar in het Arabisch voor Palestijnse gevangenen. Administratieve gevangenen en gevangenen in isolatie krijgen van Israël geen recht op onderwijs. Afstandsonderwijs aan een Palestijnse instelling is eveneens verboden. Slechts driemaandelijks wordt een beperkt aantal Arabische boeken toegelaten en wekelijks een aantal kranten in het Arabisch.

Het zou goed zijn om deze achtergrond ook aan bod te laten komen in het nieuwsaanbod van de NOS.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: