vrijdag, september 25, 2009

Israël en kernwapens

[Lezersbrief naar De Morgen]

"VN willen wereld zonder kernwapens" blokletteren de kranten gisteren. Hoera, prachtig initiatief, en zelfs België gaat mee ijveren voor een verbod op kernproeven, schitterend. In dit verband wordt er echter bijna uitsluitend over Iran -en Noord-Korea- gesproken. Dit is bizar: Iran heeft geen kernwapens en Noord-Korea -misschien- een paar. India, Pakistan en Israël hebben echter méér dan 100 atoombommen gemaakt, en wat erger is: ze hebben het verdrag tegen de verspreiding van kernwapens niet ondertekend. Al in 1986 beschreef de Israëlische atoom-technicus Mordechai Vanunu zeer gedetailleerd hoe de kerncentrale van Dimona omgebouwd was tot een plutoniumfabriek, en twee jaar geleden "versprak" premier Olmert zich en bekende dat Israël kernbommen heeft.

Wat maakt Iran dan zo veel gevaarlijker dan Israël? Weigert Iran dan de inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap de toegang tot zijn installaties ? Neen, helemaal niet. Israël integendeel laat GEEN inspecteurs toe. Heeft Iran dan misschien zijn buurlanden al aangevallen en dreigt het dat nog te doen? Neen, buiten de Irak-Iran oorlog (wie is begonnen?) heeft het Iranese leger nog nooit zijn buurlanden aangevallen. Israël daarentegen heeft al herhaaldelijk Irak, Syrië, Libanon en de Gaza strook gebombardeerd, en dreigt voortdurend om Iran aan te vallen. Heerst in Iran dan een moorddadig regime dat beschuldigd wordt van misdaden tegen de menselijkheid ? Ook dat niet. Het is wel degelijk Israël dat in het recente VN rapport over Gaza - het Goldstone rapport- van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid wordt beschuldigd.

Zeer zeker moet de wereld beletten dat Iran kernwapens gaat produceren, maar Iran heeft even veel recht als alle andere landen die het Non Proliferatie Verdrag hebben ondertekend om onder internationaal toezicht kerncentrales vreedzaam te exploiteren.
Er is echter een véél gevaarlijker regime in het Midden-Oosten dat illegaal atoomwapens produceert, dat geen Internationale inspecteurs toelaat, dat al veelvuldig zijn buurlanden heeft aangevallen en ze bedreigt, dat tientallen UNO resoluties negeert en dat beschuldigd wordt van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Er is geen enkel objectief gegeven dat Iran gevaarlijker zou zijn dan Israël, wel integendeel. Het is de hoogste tijd dat de internationale gemeenschap deze "staat zonder grenzen" aan banden legt. Een bestraffing van de recente oorlogsmisdaden is dan wel het minimum, en een sluiting van hun atoomwapenfabriek een logisch besluit.

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: