donderdag, september 24, 2009

Bezoek Thielemans aan Tel Aviv

[Reactie naar Brussel Deze Week van 24.9.2009]

In de rubriek P-Praat (BDW 17 en 24.9.2009) is er sprake van een bezoek van de Brusselse burgemeester Thielemans (vergezeld van Close, schepen van toerisme) aan Tel Aviv naar aanleiding van de inhuldiging van een Brussels bloementapijt op het Rabinplein voor de 100e verjaardag van deze Israëlische stad. Wat niet in dit artikel vermeld wordt is dat er op de plaats waar Tel Aviv gevestigd is, vroeger zes Palestijnse dorpen waren: Jamasin, Summeil, Abu Kabir, Sheikh Muwanis, Jrisch en Salameh. Bovendien hebben de burgemeester en de schepen zich met hun bezoek aan Tel Aviv medeplichtig opgesteld met een Staat die enkele maanden geleden nog de Gazastrook heeft gebombardeerd met meer dan 1500 dodelijke Palestijnse slachtoffers als gevolg.

Wat ook niet in dit artikel ter sprake kwam is dat Tel Aviv bloemen uit de Gazastrook had kunnen kopen. Daar leven 3.000 bloemenkwekers die 50 miljoen bloemen per paar produceren... maar waarvan in 2009 slechts 10% mocht geëxporteerd worden. Daardoor is de bloemenkweek in Gaza ten dode opgeschreven en dreigen ook nog eens meer dan 10.000 arbeiders hun inkomen te verliezen.

Wat heeft het voor zin dat politieke mandatarissen naar vieringen in Israël gaan, als de huidige regering van deze staat de dialoog met de Palestijnen op de lange baan blijft schuiven. Men zou beter deze contacten vermijden om enige druk uit te oefen en zo Israël te laten inzien dat alleen een aanvaardbare politieke (en zeker niet een militaire) oplossing voor de problemen van de Palestijnen, zoals voorzien in de resoluties van de Verenigde Naties, aan het huidig conflict een einde kan maken en Israël veiligheid kan bieden.

Werner De Bus, Brussel

Geen opmerkingen: