donderdag, augustus 10, 2006

Democratie 'slegs vir joden'

In De Standaard van 9 augustus haalt de islamdeskundige Remi Hauman nog maar eens het beeld boven van "Israël als enige democratische staat in het Midden Oosten." Kan je een staat die ontstaan is op basis van etnische zuivering democratisch noemen ?
In de oorlog van 1948 -de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog waren nog maar net achter de rug- richtten zionistische strijders van de Irgun Zwai Leumi een massaslachting aan op burgers in het Palestijnse dorp Deir Yassin. Op 9 april 1948 werden daar 254 burgers, waaronder veel vrouwen en kinderen, door een eenheid van de Irgun uitgemoord. De Irgun gaf een persbericht uit waarin ze aankondigde dat dit "het begin van de bevrijding van Eretz Israël" was. Later schreef Menahem Begin, toenmalig bevelhebber van de Irgun en later premier van de staat Israël, in zijn boek De revolte van Israël: "Een golf van leugenachtige propaganda over de "joodse wreedheden" verspreidde zich in de Arabische landen en zelfs in de wereld. De vijandige propaganda wilde ons zwart maken maar hielp ons uiteindelijk. De Arabieren van Eretz Israël werden bevangen door paniek. Het dorp Kolonia, dat voordien alle aanvallen van de Hagannah [een joodse militie] had afgeweerd, werd in één nacht geëvacueerd en viel zonder strijd. ... In de rest van het land sloegen de Arabieren ook op de vlucht, ten prooi aan paniek, zelfs zonder in contact te komen met de joodse krachten."

We stellen vandaag vast dat de etnische zuivering onverminderd voortgaat: Palestijnen in de staat Israël krijgen nauwelijks vergunningen om hun huizen te herstellen, hun dorpen wordt de meest essentiële infrastructuur geweigerd, de Apartheidsmuur maakt het leven in talloze Arabische Palestijnse dorpen onmogelijk, schaarse landbouwgrond wordt op grote schaal onteigend, de joodse kolonies worden met versneld tempo uitgebreid,...

De realiteit is dat de Israëlische staat een democratie 'slegs vir joden' is, een apartheidsstaat met joodse eersterangsburgers, waar de rest van de bevoling tweederangsburgers zijn.

Johan Bosman

Geen opmerkingen: