donderdag, augustus 02, 2007

Amos Oz doet het weer!

Reactie op: de Morgen

In DM van 2/8/07 slaagt hij er nogmaals in om zonder blikken of blozen de wereld op zijn kop te presenteren aan de argeloze lezer.

Ter staving van zijn stelling dat zich "zowel in de regering-Olmert als in de regering-Abbas vandaag positieve veranderingen voordoen" haalt hij het volgende aan: "Israël heeft een reeks kleine gestes gedaan om zijn goede wil te tonen: het heeft Palestijnse gevangenen vrijgelaten, stond toe dat de troepen van Abbas zich met nieuwe wapens uitrustten, ging ermee akkoord om op te houden met het doden van Palestijnen die door Israël vervolgd worden en versoepelde een aantal restrictieve maatregelen."

De realiteit is dat de Israëlische staat een aantal gevangenen heeft vrijgelaten die zowiezo toch bijna op het einde van hun gevangenschap waren volgens hun niet-legitieme veroordeling door een militaire rechtbank van de zionistische staat. Het Israëlische regime stond toe dat er wapens geleverd werden aan de privé-militie van Abbas met de loutere bedoeling om het conflict tussen Fatah en Hamas te laten uitlopen op een onverkorte burgeroorlog. Het Israëlische regime blijft in de Gazastrook onverminderd doorgaan met het vermoorden van Palestijnse verzetsstrijders ook al zijn die op het ogenblik van het treffen niet gewapend.

Met betrekking tot het regime van Abbas vermeldt Amos Oz onder meer: "De Palestijnen op hun beurt hebben voelbare inspanningen geleverd om een einde te maken aan de anarchie op de Westelijke Jordaanoever, om groeperingen te ontwapenen en om aanvallen op Israël te voorkomen."

De realiteit is dat HAMAS voelbare inspanningen geleverd heeft om een einde te maken aan de anarchie in de GAZA strook terwijl de anarchie op de Westelijke Jordaanoever, inclusief repressie tegen Hamas leden, onvermindert blijft doorgaan. De symbolische afstand van enkele honderden wapens door de Al Aqsa Martelarenbrigades verandert daar niets aan als men weet dat zij ter zelfder tijd lid zijn van de Fatah troepen waaraan de Amerikanen hun wapens gaan leveren. Cynisme ten top! Het enige wat op de Westbank is verandert is dat Abbas in toenemende mate het verzet tegen de bezetting weet aan banden te leggen zonder dat daar iets van zionistische zijde tegenover staat.

En dat noemt de wolf in schapenvacht die Amos Oz heet "het goede nieuws uit het Midden Oosten". Tja, Adolf Hitler kwam na zijn ontmoeting met Chamberlain natuurlijk ook met goed nieuws thuis. t'Is maar te zien uit wiens perspectief je het bekijkt.

Johan Bosman, Melle

1 opmerking:

Anoniem zei

"de wolf in schapenvacht" heeft het essay "hoe genees je een fanaticus" geschreven.

Oz ziet de situatie als een tragedie in de meest klassieke betekenis van het woord: een botsing tussen gelijk en gelijk. De oplossing is een pijnlijk compromis, waarbij beide partijen zullen moeten inleveren en diepgravend zelfonderzoek naar fouten uit het verleden moeten doen.

Erst lezen en dan oordelen!
Want fanatici daar zijn er al te veel van vandaag de dag.