vrijdag, augustus 03, 2007

Israël bestudeert bouw van kerncentrale

Reactie op: Het Belang van Limburg: “Israël bestudeert bouw van kerncentrale”

Elk land dat verder kijkt dan zijn neus lang is en die mogelijkheid heeft, investeert heden in de derde generatie van Hoge Temperatuur Reactoren. Dat zijn kerncentrales die veel veiliger en milieuvriendelijker zijn dan voorgangers (bijna geen restafval meer en kans op een kernsmeltongeval kleiner dan 1 keer in een miljoen jaar). Nucleaire energie is een van de veiligste en van de properste. Het is de beste manier om elektriciteit te produceren zonder CO2.
Dat Israël net als haar Arabische buren bestudeert om een kerncentrale te bouwen is niet meer dan haar recht. Het is een teken van realistisch besef dan de traditionele energiebronnen over enkele decennia volledig zijn uitgeput. Maar dan moet het land niet zo hypocriet doen als andere landen, zoals Iran, investeren in kernenergie en dit aanzien als een gevaar voor het Midden-Oosten en de wereld.
Eind 2004 kocht Israël voor 319 miljoen dollar ondermeer 500 “bunker busters”, 2 ton zware bommen die door meters gewapend beton kunnen doordringen (1). De BLU-109’s - voorzien met GPS en laserapparatuur - kunnen ingezet worden om de nuclearire faciliteiten van Iran, de Aswandam in Egypte of Syrische doelen te treffen. Bij het breken van de dam die de Nijl afsluit in Egypte, zou half Egypte onder water komen te staan en 80 % van de bevolking worden vernietigd. Dit is geen fantasie, maar een idee van de huidige vice-premier en Minister van Strategische Veiligheid Lieberman.
Het Israëlische leger gebruikte reeds een bom van één ton bij de moord op Hamas-leider Salah Shehadeh in juli 2002, waarbij ook vijftien Palestijnse burgers om het leven kwamen. Met de oorlog in Libanon in het achterhoofd maakt dit duidelijk dat Israël wel degelijk dergelijke massavernietigingswapens inzet. Twee Libanese professoren fysica, Mohammad Ali Kubaissi en Ibrahim Rachidi, verklaarden dat een Israëlische bunker buster bom op het dorp Kiam in Zuid-Libanon wel degelijk verarmd uranium bevatte met straling tot gevolg.
Mario Bergen
Kesseldallaan 80/0202
3010 LEUVEN

Geen opmerkingen: