dinsdag, augustus 14, 2007

Israël wil geen VN-vergadering over Palestijnen in EP

Reactie op : Knack.be online : “Israël wil geen VN-vergadering over Palestijnen in EP”

Dat Israël een lak heeft aan de VN en zijn instellingen is duidelijk door het negeren van tientallen resoluties van deze internationale organisatie. Deze resoluties zijn een basis om het vredesproces in het Midden-Oosten te bevorderen, maar Israël weigert deze uit te voeren. De Syrische stabiliteitsmacht moest Libanon verlaten (Resolutie 1559) en een internationale troepenmacht kwam er op Libanees grondgebied (Resolutie 1701). Maar als het gaat om resoluties waar Israël zelf actie moet ondernemen (zoals resolutie 237: Recht op terugkeer van Palestijnse vluchtelingen) of het deel van Resolutie 1701 dat Israëlische schending van het Libanese luchtruim verbiedt, dan voelt Tel Aviv zich niet geroepen.

Dat de Palestijnen niet welkom zijn in Israël is algemeen geweten. Maar nu mogen ze ook niet meer vergaderen op 3.300 km van Tel Aviv! In mei 2007 was een delegatie van de Palestijnse eenheidsregering ook al het luchtruim en grondgebied van België en Nederland ontzegt om een studiedag in Rotterdam bij te wonen.

Het gevaar zit hem echter in de staat Israël. Op 18 augustus 2007 vermoordde het Israëlische leger een 17-jarige Palestijnse jongen met een kogel in de rug in Juhor ad Dik in de Gazastrook. Twee andere Palestijnen werden neergeschoten en vijf ongewapende jongens werden meegenomen zonder reden voor hun opsluiting.

Palestijnen in de Israëlische Meggido gevangenis hebben te maken met overbevolking, ondervoeding en tekort aan medicatie omdat medische cafetaria al vier maanden zijn gesloten. Al die tijd is familiebezoek en verplaatsing tussen cellen verboden.

1.363 Palestijnen verliezen verblijfsrecht in Oost-Jeruzalem.
Israël beperkt het aantal Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Sinds 1967 kan geen Arabier in Jeruzalem leven zonder een Israëlische identiteitskaart die slechts aan Palestijnen wordt verleend wiens familie woonde in Oost-Jeruzalem in 1967. Om de Palestijnse bevolking van Jeruzalem te verminderen herroept Israël de verblijfsvergunning als zij de stad meer dan zes maanden verlaten. Duizenden Palestijnen hebben hun verblijfsrecht in de stad in de loop van de jaren verloren. 1.363 Palestijnen verloren het afgelopen jaar dit recht. Dat is hoger dan het recordjaar 1997 met 1.067 uitzettingen. Sinds 1967 bezet Israël het Arabische Oost-Jeruzalem. 245.000 Palestijnen leven in Oost-Jeruzalem naast 200.000 onwettige kolonisten. Dit zijn reden te over om daarover in Brussel te vergaderen en Israël te boycotten zolang ze de basisrechten van het Palestijnse volk niet erkent en de bezetting van Palestina opgeeft.

Mario Bergen, LEUVEN

Geen opmerkingen: