dinsdag, augustus 21, 2007

De chaos zonder elektriciteit

Reactie op : De Morgen

Een leven zonder elektriciteit is mogelijk. Maar een leven zonder stroom onder bezetting is een heel andere zaak. Net als de Iraakse bevolking zijn de Gazanen gewoon om slechts enkele uren per dag met elektriciteit door te brengen, maar nu zitten 1,5 miljoen Palestijnen al vijf dagen zonder elektriciteit.
Met temperaturen van 36 graden in de schaduw weet je het wel. Een oven. Het moderne leven heeft nood aan elektriciteit en als je zoals de Gazastrook afhankelijk bent van Israël wat betreft grensverkeer van goederen en personen en handel, is die noodzaak aan energie nog veel intenser.

Geen elektriciteit in de Gazastrook betekent ook geen water, geen licht, geen luchtkoeling, en in andere woorden, geen leven. Terwijl men in Bagdad gemiddeld een uur elektriciteit heeft per dag, zit de Gazastrook al honderd uur achtereenvolgens zonder elektriciteit. Het is zowel in Irak als in de bezette Palestijnse gebieden een manier tot langzame dood van de bevolking en het paradepaardje om chaos te scheppen.

De gebrekkige werking van ziekenhuizen en andere infrastructuur zorgt voor allerlei gezondheidsproblemen. Bevroren en gekoelde voeding kan men niet opslaan. Men kan slechts beperkte hoeveelheden bewaren en door het niet naleven van Israël van het AMA-grens- en verplaatsingsakkoord en de bijna onafgebroken grenssluiting is vervoer van bederfbaar voer een maat voor niets. De meeste fabrieken liggen stil. Generatoren zijn niet voorzien om honderd uren achtereenvolgens te draaien, maar enkel om om de grootste noden te lenigen tijdens een korte periode. Generatoren raken oververhit en vallen één na één uit.

Grenzen zijn dicht, jobs zijn verloren gegaan. Nu geen elektriciteit en kaarsen meer en straks de lucht nog verbieden te happen voor de Palestijnen? Israël voert een gemeenschappelijke marteltechniek door voor de miljoenen Palestijnen. Vele Palestijnen met chronische ziektes en lichamelijke gebreken zijn niet opgewassen tegen een leven zonder lopend water of elektriciteit en hen wacht spoedig de dood. Drie tot vier dagen zonder deze zorgen is voor de meeste bejaarden reeds fataal. Zonder medische zorgen drogen ze uit als vijgen. De orkaan Katrina maakte duidelijk hoe snel zaken kunnen foutlopen zonder elektriciteit, Gaza is echter een bezette megastad op het niveau van een ontwikkelingsland zonder westerse hupverlening en volledig afgesloten van de buitenwereld.

Zes Palestijnen vonden de dood toen een Israëlische raket hun autootje vernielde in de Gazastrook. Maar een veelvoud aan Palestijnen is inmiddels bezweken door de stroomuitval en tekort aan voedsel en medicijnen. Die slachtoffers blijven anoniem. Het is de stille dood die Israël geeft aan het Palestijns volk. Duizenden Palestijnen kunnen niet meer terug naar hun familie in de Gazastrook of ze moeten passeren langs de Israëlische gevangenissen. Israël beschouwt de Palestijnen als lelijke eenden in een monopoliespel, waarbij ze zelf de regels bepalen.

Mario Bergen, LEUVEN

Geen opmerkingen: