woensdag, augustus 22, 2007

Europese hypocrisie tav vredesproces in Palestina

Reactie op : De Standaard

In De Standaard van gisteren 22/08/07 schrijft uw redacteur op basis van berichtgeving door AP en Belga dat "De Europese Unie Hamas boycot omdat de organisatie weigert mee te werken aan het vredesproces met Israël".

Mag ik zo vrij zijn u erop te wijzen dat dit niet klopt. Waar is dat "vredesproces" waar Hamas zou moeten aan meewerken? De roofstaat "Israël" gaat door met het uitbreiden van zijn bevolkingskolonies, met de bouw van de apartheidsmuur die door het Internationaal Gerechtshof als illegaal verklaard werd, met ongekende golven van repressie tegen Palestijnse volksvertegenwoordigers, met het vernietigen van Palestijnse infrastructuur, het stelen van Palestijns water, etc. Met de beste wil van de wereld zie ik niet in wie dat zonder cynisme een "vredesproces" kan noemen.

Hamas heeft verschillende jaren reeds aangeboden om een langdurig bestand in acht te nemen als de zionistische staat zich terug trekt achter de bestandslijn van 1967, al haar volgens het internationaal recht illegale kolonies ontmantelt en zelf een wapenbestand in acht neemt. De staat "Israel" heeft dit echter steeds afgewezen. Wie wil er dan niet meewerken aan een vredesproces?

Maar het is de Europese Unie blijkbaar niet te doen om een écht vredesproces. Wat de EU wil is dat Hamas zich onderwerpt aan de dictaten van de zionisten in Amerika, Europa en Palestina die willen dat het Palestijnse volk zijn rechten die door het internationaal recht erkend en theoretisch beschermd worden, opgeeft. En omdat Hamas daar, in tegenstelling tot Fatah, niet wil aan toegeven -en alléén daarom- wordt Hamas nog als terroristisch bestempeld. Er bestaat geen enkele andere beweging met militaire vleugel in de wereld die democratische en internationaal gemonitorde verkiezingen won en daarna toch nog als "terroristisch" bestempeld werd (cfr. Cyprus, Angola, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, El Salvador, Ierland).
Wanneer gaat de Europese hypocrisie nu eens beeindigd worden?

Johan Bosman, Melle

Geen opmerkingen: