dinsdag, maart 16, 2010

Benny Morris over Palestina

[Lezersbrief aan Knack]

Een tijdje terug vertolkte de nieuwe historicus Benny Morris een racistisch pamflet in Knack. Hij verweet de Arabieren religieus te zijn wat niet zou stroken met de seculiere westerlingen. Maar Morris verzwijgt de oprichting in 1948 van een staat (Israël) waarbij je een godsdienst (de joodse) moet aanhangen om alle rechten te hebben in die staat!

En waarom heeft hij het niet over de fundamentalistische joden, met name de zionisten die een andere volk al decennia verdrijven van hun natuurlijke habitat. Zijn zionistische joden die Palestijnen verdrijven van hun land om eigen kolonies op te richten dan geen fundamentalisten? Of kolonisten die de plantages en waterbronnen van Palestijnen vernielen? Kolonisten die met stenen en afval gooien naar Palestijnen in Hebron? Of soldaten die het joods zionisme aanhangen en overtuigd zijn dat Palestijnen niet meer rechten hoeven te hebben dan kakkerlakken?

Natuurlijk veroorzaken Palestijnen meer verkeersongevallen dan Israëli's. Zij hebben immers geen autostrades van Apartheidswegen, maar moeten van de Israëlische staat vele kilometers omrijden langs smalle en slechte wegen zonder moderne infrastructuur. Zij kunnen geen tien kilometer rijden zonder checkpoint en ze verliezen uren aan paspoortcontroles en ondervragingen om dan gestresseerd weer enkele kilometers te rijden tot de volgende checkpoint. Die dagelijks onzekerheid, de slechte weginfrastructuur en het tijdverlies aan checkpoints brengen dan ook meer ongevallen met zich mee.

Als de Israëlische politie alle moorden van Israëli's op Palestijnen verticaal klasseert, dan is het normaal dat Palestijnen in de statistieken van Morris meer moorden plegen dan de Israëlische onderdanen.

Morris is een zielige historicus als hij niet ziet dat Hamas van een terreurbeweging is geëvolueerd naar een politieke partij die zelfs radicale religieuze groeperingen in de Gazastrook - die de sharia wouden installeren - hardhandig heeft aangepakt. Zelfmoordaanslagen door Palestijnen zijn al jaren gestopt en intussen sprak de vooraanstaande moslimgeestelijke Tahir ul-Qadri een fatwa tegen terreur uit. Word het geen tijd dat een vooraanstaande rabbi eveneens stelling neemt tegen staatsterrorisme zoals dit wordt beoefend door Israël? Als Morris per se teksten van 1988 er moet bijsleuren om zijn gelijk te halen... dan kunnen we dat ook doen met uitspraken van Israëlische leiders.

De Palestijnen zullen worden verpletterd als sprinkhanen... hun hoofden tot spijs geslagen tegen rotsen en muren.” - De Israëlische Eerste minister Yitzhak Shamir in een toespraak tegen joodse kolonisten – New York Times, 1 april 1988.

Maar mijnheer Morris, misschien is uw geliefde quote “Het is toegelaten om te liegen als het gaat om het land van Israël” van dezelfde Yitzhak Yizernitzky, alias Shamir.

Als Hamas niet bereid zou zijn tot toegevingen hoe verklaart Morris dan de diverse lange wapenstilstanden of hudna's van Hamas die telkens door Israël werden stukgeschoten? Of de bereidheid van Hamas om 78 % van het historisch grondgebied van de Palestijnen op te geven en de grenzen van 1967 te aanvaarden? Israël is nog niet bereid om één Palestijnse vluchteling te laten terugkeren of een morzel gestolen grond af te staan.

De Palestijnen hebben volgens Morris geen reden om tegen de uitbreiding van de kolonies te zijn omdat dit deel toch bij Israël komt. Wat een kromme redenering is dat? Hoe zou Morris reageren als er een dief op bezoek komt die acht kilo appelsienen steelt en dan zegt “van de overblijvende twee kilo neem ik nog een kilo mee, want dat was ik toch van plan en daar zal je wel geen problemen mee hebben...?” En de goedheid van de dief moet blijken als hij die overblijvende kilo fruit in de ijskast bij Morris stopt zeker?

De kansen tot een tweestatenoplossing zijn helemaal niet afgenomen omdat de Palestijnen van gedacht zijn veranderd. Een oplossing van het Israëlisch-Palestijns conflict is alleen moeilijker geworden omdat Israël voortdurend kolonisten plant in bezet gebied, zoals Hitler destijds ook deed in Oost-Europa. Het duizendjarig rijk van nazi-Duitsland werd echter een bestaan van 12 jaar. Een rijk dat zich over heel Europa uitstrekte werd op enkele maanden tijd gereduceerd tot een bunker in Berlijn. Er zijn geen garanties dat de Israëlische enclave in het Midden-Oosten nog een lang leven beschoren is. De huidige toestand van Israël als apartheidsstaat, met de onderdrukking van Palestijnen in de eigen staat en in de bezette gebieden, is een tijdelijk gegeven. Zelfs Apartheidsmuren van acht meter hoog zullen niet standhouden, net zomin als de Atlantische Verdedigingswal van nazi-Duitsland en hun bezetting en kolonisatiepolitiek in Europa standhielden.

Zoals de nazi-leiders zich opsloten in de dertig kamers van hun Berlijnse bunker van vier meter beton, zo sluiten de leiders van de Israëlische staat zich op in hun enclave van racisme en apartheid. Israëlische politici en militairen durven niet langer naar Spanje, Groot-Brittannië of Dubai te gaan waar ze vervolging riskeren als oorlogsmisdadiger of als brein van een doodseskader. Het aantal landen waar leiders van de Israëlische staat niet langer welkom zullen zijn zal explosief toenemen recht evenredig met hun agressieve bezettingspolitiek. Israël is ommuurd door Apartheidsmuren en veiligheidshekken zoals een joods getto. Dit uit angst voor internationale rechtsregels, democratie en demografische evoluties. Israël is een paria geworden zoals destijds Zuid-Afrika. Men kan mensen opsluiten als wilde beesten en hen dagelijks tergen, maar eens zal men schrikken van dat wezen in de kooi. Dan komt er een Derde Intifada of wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen van Palestina. Dan is de bestaansreden van Tel Aviv als joodse staat verleden tijd en zal Israël al zijn inwoners gelijke rechten moeten geven of van de landkaart verdwijnen.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: