zaterdag, maart 27, 2010

VS schaart zich driemaal achter Israël in VN-mensenrechtenraad

[Lezersbrief aan De Morgen]

President Obama geeft 25 miljoen dollar voor de migratie van nieuwe joden naar Israël. Dit gebeurt door een gift aan de organisatie 'United Israel Appeal,' zo laat de Israëlische lobbygroep AIPAC weten.

Maar er is ook het individuele en onvervreemdbare recht van alle Palestijnse vluchtelingen om naar hun oorspronkelijk woongebied terug te keren. Deze Palestijnen horen ook gecompenseerd te worden voor de geleden schade aldus VN-resolutie 194. Waarom erkent Obama ook dit recht niet? Waarom eist hij niet dat Israël dit uitvoert? Waarom steunde Amerika deze week in de VN-mensenrechtenraad tot driemaal toe Israël als enige van de 47 landen?

Aan de relatie tussen Washington en Tel Aviv lijkt geen vuiltje aan de lucht afgaande op dit stemgedrag.

In Genève stemde de V.S. tegens het Palestijns zelfbeschikkingsrecht. Waar de V.S. zou moeten opkomen om een einde te maken aan de discriminatiepolitiek tegenover Palestijnen en alle andere minderheidsgroepen in Israël, zwijgt men. Als het gaat over Israël dat een moderne rechtstaat hoort te wezen voor al zijn inwoners is men potdoof. En als men de toepassing van het volkerenrecht vraagt zodat ook het Palestijnse volk zich cultureel, economisch en politiek mag uiten is men blind. Washington zwijgt en is doof en blind als het gaat om het welzijn en de welvaart van miljoenen Palestijnen.

VS-ambassadeur in Genève Eileen Chamberlain Donahoe zegt dat de Palestijnen en Israëli's in hun eigen gebied maar zorg moeten dragen dat mensenrechten worden toegepast. De mensenrechtenraad zou “geen geloofwaardige instelling zijn, maar een anti-Israël platform”.

Maar waar moet men anders terecht zodat Israël zijn verplichtingen als bezettende macht volgens de Vierde Conventie van Genève zal nakomen? Zodat Palestijnse vluchtelingen kunnen terugkeren naar hun oorspronkelijke woningen of leefgemeenschap? Zodat het grensakkoord over Verplaatsing en Toegang, zoals overeengekomen tussen Israël en de PA op 15 november 2005, geen dode letter blijft, maar de inwoners van de Gazastrook en goederen vrij deze kusstrook kunnen verlaten?

Het is net de VN-mensenrechtenraad die zorg moet dragen voor gelijke rechten voor alle inwoners, in zowel Israël als in de Palestijnse staat in wording. Het is net deze VN-raad die garant moet staan dat Palestina een aaneengesloten leefbare staat krijgt in plaats van bantoestans. Een staat die sowiezo regionaal nauw zal samenwerken met de Jordanië dat grenst aan de Westelijke Jordaanoever en Egypte, grenzend aan de Gazastrook. Het Jordaanse, Palestijnse en Egyptische volk zijn vragende partij voor zulke intense samenwerking tussen een Palestijnse staat in wording en zijn Arabische buren.

Net zomin als Apartheidsmuren en metalen hekkens eeuwig zullen blijven bestaan, zal ook Mubarak niet eeuwig aan de macht blijven in Egypte om vandaar het Palestijnse volk tegen de wil van zijn Egyptische onderdanen te blijven dwarsbommen. De opsluiting van anderhalf miljoen Palestijnen in de zilte dorre kusstrook van zo'n 40 bij 9 km is niets meer of minder dan een getto.

De bevrijding van het Palestijnse volk uit deze getto en de bezettingspolitiek is een kwestie van tijd. Ook de Oost-Europese volkeren konden zich bevrijden van nazi-Duitsland en ook de Palestijnen zullen dit kunnen doen als de tijd daar rijp voor is.

Het beschouwen van de huidige situatie als een voldongen feit van van Palestijnen in getto's en bantoestans, is een grote schending van het volkerenrecht, van de creativiteit van de Palestijnen, van geschiedkundige- en sociale evoluties, van de vergankelijkheid van apartheidsregimes en van het geloof dat uiteindelijk het goede het kwade zal overwinnen.

Mocht men daarin in 1941 niet geloofd hebben toen nazi-Duitsland met zijn troepen aan de buitenwijken van Moskou stond en 90 % van Stalingrad in zijn bezit had, dan zou Europa nog steeds bezet zijn door nationaal socialisten. Dan was ons continent gezuiverd van joden, zigeuners, homoseksuelen, gehandicapten, vrijmetselaars en politieke tegenstanders en nu een nationaal-socialistische eenheidsworst.

Als men in 1941 bleef geloven in een ander democratisch, vrij Europa van volkeren, waarom zou men dan heden de hoop moeten opgeven voor gelijke rechten voor Palestijnen in Israël, voor een eigen leefbare Palestijnse staat, voor het zelfbeschikkingsrecht dat een verworven recht is voor elke volk?

Als de Amerikaanse ambassadrice in de VN-mensenrechtenraad niet het uitgelezen orgaan ziet voor vrede tussen Palestijnen en Israëli's te bereiken, dan moet ze duidelijk maken welk platform ze wel gaat gebruiken.

Zonder Joe Biden zou er nooit een bijkomende vermindering geweest zijn van het kernarsenaal in de wereld. Zonder hem zou Irak de voorbije maanden teruggekeerd zijn naar het ergste etnische geweld van 2006 en 2007. Joe Biden is de man die er wel in slaagde om een degelijk Amerikaans economisch plan voor jobs en infrastructuur goedgekeurd te krijgen waar anderen faalden. Respect voor hem. Bij zijn bezoek aan Israël was de confrontatie met nieuwe bouwplannen voor Jeruzalem echter een onaanvaardbare provocatie van Tel Aviv. Een land dat zulke diplomatieke barbaarsheid uitvoert tegenover de nummer twee van Amerika verdient geen steun voor zijn apartheidsregime in de VN-mensenrechtenraad. Zo'n land hoeft geen militaire transportvliegtuigen of drie miljard dollar militaire hulp.

Mijnheer Obama, dat U de nummer twee van de Stripes and Stars naar Tel Aviv stuurde was meer dan een strategische blunder. Admiraal Michael G. Mullen, de hoogste baas van het Amerikaans leger, vroeg eveneens een bouwstop aan Tel Aviv omdat de anti-Amerikaanse sentimenten nog nooit zo hoog waren in de Arabische wereld. Hij kreeg een njet. Netanyahu kon en wou niets beloven omdat nog duizenden nieuwe wooneenheden in bezet gebied eraan kwamen. En vlak nadien stuurt U Biden, wetende dat hij aan de politiek van Israël niets kan veranderen zonder enige sancties op zak. Het was een sadistische zet om uw beste maatje in het Witte Huis bloot te stellen aan dit risico. U wist dat die 1.600 huizen en andere bouwprojecten eraan kwamen van Admiraal Michael G. Mullen en had daarmee ingestemd. U stuurde uw vicepresident echter met een knapzak naar de loopgraven van Tel Aviv om te praten met de extreem-rechtse politieke- en militaire leiders. U offerde uw vicepresident op en liet Nancy Pelosi in uw naam de steun aan Tel Aviv namens het parlement herbevestigen. De militaire- en financiële steun blijft onverminderd. Alleen de bunkerbusters worden niet geleverd aan Israël omdat Netanyahu een aanval op Iran als ultiem middel niet wil uitsluiten.

Het is een lachertje wetende over hoeveel militair materiaal Israël heden beschikt en straks als de Amerikaanse troepen wegtrekken uit Irak, ook het meeste militair materiaal daarvan in Israëlische loodsen zal worden gestockeerd. Een gift van Obama. Israël blijft de boezemvriend van Amerika. Ruim duizend Amerikaanse soldaten namen in de herfst van 2009 deel aan Juniper Cobra, de grootste militaire oefening rond raketverdediging van Israël sinds zijn ontstaan. Er was de boycot van de Durban Conferentie (rond mensenrechten en tegen racisme) en het stelselmatig neen-stemmen tegen het Goldstone-rapport.

Alleen met de kernwapenvermindering scoort de VS op gebied van vrede. Maar eerlijkheid moet vermelden dat Joe Biden dit door hard werken heeft bereikt en dat Obama alleen zijn poot komt zetten om dan breed te lachen naar de persmeute als een popster op wereldtournée.

Mario Bergen, Leuven


Link: http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=171739

Geen opmerkingen: