zaterdag, maart 27, 2010

De VN als een reus van leem

[Lezersbrief aan De Standaard]

De grote baas van de VN, Ban Ki-moon, wil gesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Maar hoe kan je spreken als Israël VN-resolutie 478 niet nakomt. Netanyahu zei immers “Jeruzalem is geen nederzetting, maar de hoofdstad van Israël”. Dit terwijl de annexatie van Oost-Jeruzalem onwettig is, net als de uitbreiding van heel Jeruzalem. Israël moet de rechten van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem erkennen en er niet zomaar overal bouwen. De Israëlische kolonies zijn illegaal en moeten ontruimd worden, in Oost-Jeruzalem, op de Westelijke Jordaanoever en in de Syrische Golan. VN resoluties 446 en 452 vragen dit heel uitdrukkelijk aan Israël.

Nancy Pelosi zei namens het Amerikaans parlement dat het aan de kant van Israël staat. En blijkbaar is dit nog steeds het geval. De bouw van de Apartheidsmuur gaat door, ondanks adviezen van het Internationaal Gerechtshof en VN-resoluties. Over het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen wordt gezwegen.

Waarom neemt de VN geen maatregelen tegen Israël? Ban Ki-moon pleit toch voor het respecteren van internationale wetten en de stop van illegale bouw door Israël in haar kolonies. Kan men dan geen sancties instellen nu Israël niet wil luisteren en toch verder bouwt?

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: