zaterdag, maart 13, 2010

Georges Frêche plant Israëlische importeur van groenten uit bezette gebieden

[Reactie op "Georges verpest het socialistische feestje" in De Standaard van 13 maart 2010, p. 34-35]

Bart Beirlant heeft naar aanleiding van de Franse regionale verkiezingen een reportage gewijd aan de kieskampagne van Georges Frêche, de président van de regio Languedoc-Roussillon.

Ik zou hieraan nog een niet onbelangrijke informatie willen toevoegen. In januari 2009, volop in de Israëlische oorlog in Gaza, kondigde hij de inplanting aan van de Israëlische firma Agrexco in de haven van Sète. Zowat 1300 mensen hebben trouwens op 6 maart jl. hiertegen in Montpellier en Sète betoogd. Deze firma die ook bij ons in de Luikse vlieghaven van Bierset een distributiecentrum heeft, kweekt groenten (tomaten, avocado’s) en bloemen in de sinds juni 1967 Palestijnse gebieden van de Jordaanvallei. Georges Frêche heeft bekomen dat de regio Languedoc-Roussillon 45 miljoen € in een nieuwe fruit-en groententerminal zal investeren, zodat Agrexco over de nodige infrastructuur beschikt om jaarlijks 200 000 ton vruchten en groenten te kunnen importeren. Het is dus helemaal niet zeker dat de groenteboeren en landbouwers die tomaten kweken, voor iemand zullen stemmen die hun toekomst bedreigt door het verwelkomen van een Israëlische concurrent.

Ongeveer 70% van de producten van Agrexco zijn afkomstig uit de bezette gebieden die desondanks in Europa aan gunstige douanetarieven (Associatieverdrag EU-Israël) kunnen ingevoerd worden.

Werner De Bus, Brussel

Geen opmerkingen: