zondag, maart 28, 2010

Netanyahu en Jeruzalem

[Lezersbrief naar De Standaard]

De eerste minister van Israël blijft her en der verklaren: "Het joodse volk bouwde Jeruzalem al 3.000 jaar geleden, en het blijft dat ook vandaag doen. Jeruzalem is geen nederzetting. Het is onze hoofdstad."

Deze uitspraak getuigt van een ongeziene arrogantie en absurditeit. Als er een bepaalde stam/ras/nationaliteit 3000 jaar geleden iets verwezenlijkt heeft, geeft dat dan aan de afstammelingen -of aanhangers- van die stam/ras/nationaliteit enige eigendomsrechten? Als we dat aanvaarden, dan staan hier morgen een aantal Italiaanse families om het eigendomsrecht op te eisen van Tongeren, Doornik, Aras, enzomeer. Want het waren toch de Romeinen die -slechts- 2000 jaar geleden deze steden gebouwd hebben? Mogen de Grieken dan Sicilië "terug" inpalmen en mogen de Noren dan morgen Londen en gans de oostkust van Groot-Brittanië bezetten omdat de Noormannen daar -slechts- 1200 jaar geleden steden en dorpen bouwden?

De uitspraak van Netanyahu is niet alleen absurd, ze is bovendien een arrogante negatie van alle VN resoluties terzake. VN resolutie 181 stelt dat Jeruzalem een stad met internationaal statuut moet zijn. Resoluties 2253 en 2254 van de Algemene vergadering stellen dat Israël het statuut van Jeruzalem niet mag wijzigen. Resolutie 252 van de Veiligheidsraad veroordeelt Israël voor het wijzigen van het internationaal statuut van Jeruzalem. De resoluties 2628 van de AV en 338 van de VR roepen Israël nogmaals op om de vorige resoluties toe te passen. Resolutie 478 van de VR zegt expliciet dat Jeruzalem NIET de hoofdstad van Israël kan zijn. Kan het nog duidelijker?

Het is duidelijk dat Israël al deze UNO resoluties vierkant aan zijn laars lapt. Nochtans werd in de oorspronkelijke "erkenning van Israël" (resolutie 273) expliciet verwezen naar resolutie 181. Dus als Israël zich niet houdt aan de UNO resoluties, dan verliest het zijn erkenning als lid van de Verenigde Naties. Netanyahu speelt met vuur, door zo te handelen ondergraaft Israël zijn eigen bestaansrecht.

Welke ander regime durft met evenveel arrogantie zoveel VN resoluties met de voeten treden? Hoelang nog voordat de VN sancties onderneemt? Waarom zwijgen onze politiekers?


Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: