zaterdag, maart 13, 2010

Provocatie

[Lezersbrief aan Humo]

9 november 1985. Na acht doden te hebben gemaakt in het Delhaize-warenhuis in Aalst wachten de gangsters drie tot vier minuten in hun vluchtwagen tot de politie de enige uitgang van de parking komt versperren. In ware commandostijl schieten ze zich dan een vrije baan. Gelijkaardige provocatie tegen politiediensten wordt toegepast door wapens van diverse overvallen gezamenlijk te dumpen in het kanaal Brussel-Charleroi. Met de geënsceneerde terreur van mannen in lange kapmantels met carnavalsmaskers maakte de Bende van Nijvel het falen van gerecht en politiediensten in ons land duidelijk.

Eenzelfde provocatie en terreur past de Israëlische staat toe. Sinds 9/11 staan overal veiligheidscamera's en worden alle reizen met paspoorten nauwgezet bijgehouden. Tel Aviv wist dat ze snel de schuld zouden krijgen van de moord in Dubai op Hamasleider en wapenhandelaar Mahmoud al-Mabhouh. Maar de Mossad gebruikt al decennia valse Australische en Europese paspoorten. De rechterhand van al-Mabhouh, Mohammed Nassar, gaf toe dat zijn baas wapens smokkelde voor het Palestijnse rechtmatige verzet. Deze wapens speelde een belangrijke rol ter verdediging bij de Gaza-oorlog en daarom kreeg Israël goedkeuring van het westen om al-Mabhoud om zeep te helpen. De paspoortenaffaire was er om de westerse landen in te dekken.

Toen auteur en Mossad-specialist Gordon Thomas op BBC Radio 4 verklaarde dat “zeker een half miljoen joodse burgers wereldwijd de Mossad steunen”, konden joodse middens niet zo lachen met deze verklaring. ("They [the Mossad] have a whole back-up system... These are people who are local residents, Jewish people who will help the Mossad and there are estimated to be in the world about half a million, some people say a million, I tend to say half a million from what I've learnt from the Mossad people." )

Het gaat dan over een jood met een autoverhuurverblijf die een wagen kan verhuren, een joodse burger die een adres en telefoon ter beschikking stelt voor een nepfirma van de Mossad, een jood met een woning als schuiladres, een sayan-dokter voor medische bijstand, een sayan-bankier voor valse bankkaarten of dag en nacht sommen geld onmiddellijk ter beschikking, enz.

De administratie van Obama had al lang goedkeuring verschaft aan 1.600 nieuwe woningen voor Joodse kolonisten in Oost-Jeruzalem. 48.000 andere woningen in Jeruzalem volgen nog de Israëlische bureaucratie ter goedkeuring. Alleen de timing zit de Amerikanen dwars omdat hun vice-president daarmee in zijn blootje kwam te staan. VS-diplomaten kondigden op 8 maart 2010 nog de officiële start aan van “indirecte onderhandelingen voor de heropstart van het vredesproces onder toezicht van de Verenigde Staten”. Maar terwijl Biden nog maar net in Israël was, kwamen de Israëlische bouwplannen, illegaal op Palestijnse grond, te voorschijn. De Amerikanen konden niet meer doen dan zeggen “ongelukkig te zijn met de timing” na deze Israëlische provocatie.

Dezelfde provocatie van Tel Aviv was er al met het stelen van Palestijnse erfgoed in Hebron en Bethlehem.

Tijdens een recente toespraak op een zionistische conferentie in Tel Aviv kondigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een vijfjarenplan aan voor de bouw van “sporen van joods erfgoed” ter versnippering van de hele Palestijnse Westelijke Jordaanoever.

De bedoeling is de identiteit en het land van de Palestijnen te ontnemen. Het plan kost 200 miljoen dollar en zal ook 37 archeologische plaatsen upgraden. Hetzelfde bedrag gaat naar de archivering van joodse films wereldwijd.

De EU had het Goldstone-rapport over de oorlog in de Gazastrook nog maar net goedgekeurd, of Israël liet zien wie daar de baas is. Er kwamen nieuwe luchtaanvallen en er vielen enkele Palestijnse gewonden. Al duizend dagen mogen de inwoners daar niet vrij de Gazastrook verlaten en bepaalt Israël wat er in en uit de nauwe kuststrook gaat.

De EU stemde niet voor de uitvoering van het Goldstone-rapport, maar onder druk van de Israëlische lobby en de Europese Volkspartij voor “het onderzoeken door beide partijen van de beschuldigingen van oorlogsmisdaden”. Ook de eis tot opheffing van de blokkade van Gaza werd door de EVP weggestemd. De eis van de voorzitter van het European Jewish Congress, Moshe Kantor, om niet het volledige rapport ongewijzigd goed te keuren, haalde het. De EVP haalde in hun resolutie de scherpe kantjes ervan af tot aanbevelingen en geen eisen aan het adres van Israël.

Hoe moet een Palestijns volk dat nog geen cement heeft om huizen te bouwen in de Gazastrook een oorlog onderzoeken terwijl ze zitten opgesloten in getto's van enkele vierkante kilometer? En gaat de EU hen (nog harder) straffen als ze dit niet kunnen onderzoeken? Als de inwoners in de Gazastrook potlood, papier en pc's hebben, is dit alleen dankzij smokkeltunnels met Egypte. Het zijn noch de Palestijnen, noch Israël, maar een derde onafhankelijke partij die zulk onderzoek moet voeren.

De eenzijdige aandacht voor de Gazastrook doet ons vaak vergeten hoe wreedaardig Israël te keer gaat op de bezette Westelijke Jordaanoever. 72 Palestijnen raakten de voorbije week gewond bij incidenten met het Israëlische leger. Tientallen Palestijnen werden opgepakt. Er waren ook 108 invallen in Palestijnse steden en dorpen door het Israëlische leger aldus het wekelijkse OCHA-rapport van de Verenigde Naties.

Vrijdag dwongen Israëlische soldaten twintig Palestijnse landbouwers uit Tulkarem zich tot hun ondergoed te ontkleden voor ze naar hun akkers konden. Het is al de vierde keer dat Palestijnen naakt door de checkpoint 609 moeten.

Mario Bergen, Leuven

Linken:

· http://www.thejc.com/news/uk-news/28777/million-jews-aid-mossad-says-writer-radio-4

· http://www.imemc.org/index.php?obj_id=53&story_id=57979

· http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=268241

Geen opmerkingen: