donderdag, maart 29, 2007

De "equidistance" van het Belgische standpunt

[lezersbrief aan DM i.v.m. bezoek De Gucht aan Israël]

In verband met het bezoek van De Gucht aan het Midden-Oosten sta ik weer eens versteld van het dappere Belgisch standpunt terzake. Wat zegt onze minister van Buitenlandse zaken? Aan president Abbas vroeg hij met nadruk dat de regering ervoor zou zorgen dat Hamas de ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit zou vrijlaten, dat met het terrorisme wordt gestopt en dat de veiligheidsdiensten onder overheidscontrole worden geplaatst. Anderzijds eiste De Gucht van Israël maatregelen om de bezetting te beëindigen, om de bouw van steeds meer Joodse nederzettingen op Palestijns gebied te stoppen, om de bewegingsvrijheid van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever te versoepelen en nadrukkelijk ook dat Israël zou stoppen met het gebruiken van clustermunitie. Ik dacht dat wij aan "equidistance" deden ?

Als we van de Palestijnse regering vragen dat zij alle ontvoerde soldaten vrij laat, één dus, want ze hebben er maar één gevangen, moeten we dan niet aan Israël vragen dat ze ook alle ontvoerde Palestijnen vrij laat, dat zijn er 9400 volgens Le Monde ? En als we vragen van Abbas dat met het terrorisme wordt gestopt, verlangt de equidistance dan ook niet dat we vragen aan Olmert dat hij stopt met het afslachten van Arabieren, want volgens het Rode Kruis zijn er in 2006 alleen al 618 Palestijnen gedood en 1812 gewond in de bezette gebieden. Sinds september 2000 tot vandaag zijn er 4416 Palestijnen gedood en 31296 gewond. En dan spreken we niet over de muur en de wegversperringen die volgens de UN aan de Palestijnse economie 7 miljoen dollar per dag kost.

Toch wel, De Gucht vraagt aan het bezettingsleger "de bewegingsvrijheid te versoepelen," dat is zoals vragen aan een wurger om iets minder hard te knijpen. En "stoppen met het gebruik van clustermunitie," maar gewone munitie, raketten en granaten, mitrailleurs en fosforbommen tegen burgers daar heeft België niets tegen. Vereist de equidistance niet dat we eisen van Olmert dat hij stopt met zijn terrorisme ?

Pol Van den plas, Gent

Geen opmerkingen: