zondag, maart 25, 2007

Waarom zou Israël vrede willen?

[lezersbrief aan DM i.v.m. bezoek van De Gucht]

Olmert noemt het bezoek van De Gucht aan de Palestijnse regering een 'vergissing'. Inderdaad, De Gucht wil met zijn bezoek "de hoop doen groeien op een nieuw vredesproces" en dat is nu net wat het Israëlisch kabinet helemaal niet wil. Het is inderdaad een jammerlijke vergissing om te denken dat Israël vrede wil.

De voorbije 50 jaar heeft Israël, dank zij zijn oorlogsmachine, altijd maar meer grondgebied en watervoorraden ingepalmd. Bekijk de kaart van het UN verdelingsplan van 1947 waarbij de Joodse staat 54% van Palestina kreeg toegewezen, vergelijk het met de kaart van vandaag, dan zie je dat Israël veel meer grond heeft ingenomen dan het ooit met vrede zou kunnen krijgen. In het UN verdelingsplan werd aan Jeruzalem een internationaal statuut toegekend. Maar dat vinden Zionisten maar niks, want Jeruzalem is voor hen een heilige stad en 100% Joods. Maar ook voor Christenen en Moslims is Jeruzalem een heilige stad, en als er vrede komt, zou Jeruzalem misschien terug dat internationaal statuut moeten krijgen. Of nog erger: misschien zou Israël wel de UN resolutie 478 moeten uitvoeren dat "Jeruzalem niet de hoofdstad van Israël is," terwijl ze nu, dank zij de 'war on terrorism,' nog volop gebieden kunnen annexeren bij Jeruzalem en Palestijnse huizen onteigenen of plat gooien.

Als er vrede komt, dan moet ook plots het Israëlisch leger aan macht -en geld- inboeten. Zie het rijtje van Israëlische ministers van de laatste jaren, de niet-militairen zijn aardig in de minderheid. En als militair ben je in Israël zo goed als ongenaakbaar en heb je recht op allerlei voordelen. Waarom zou het Israëlisch leger nu plots vrede willen? En de Joodse religieuze extremisten, die de kolonies in de bezette gebieden bevolken, die willen ook niets liever dan met een mitraillette rondlopen, en elke dag een stukje meer "heilige grond" inpalmen. Die worden bovendien aardig gesubsidieerd om in de bezette gebieden te wonen, dus waarom zouden die nu plots vrede willen? Er zijn natuurlijk wel een paar joodse idealisten die vrede willen, zoals die van Peace Now, Gush Shalom en Bat Shalom, maar die vormen een bedroevend kleine minderheid.

Neen, het is een pijnlijke vergissing te veronderstellen dat Israël vrede wil. Omdat Israël tot op vandaag er alle belang bij heeft dat het oorlog blijft.En dat zal zo blijven, zolang de internationale gemeenschap, België incluis, het normaal vindt dat Israël Jeruzalem en de Westbank bezet houdt, dat Israël niet moet betalen voor de verwoesting van Libanon en de opruiming van de clusterbommen, maar zelfs integendeel een partnership met de NATO als beloning krijgt. Dat Israël producten uit bezet gebied met subsidies van Europa mag importeren, en de belastingen van de Palestijnen zelf bijhoudt. Zo lang Israël niet gestraft wordt voor zijn illegale muur, zijn schendingen van de VN resoluties en de humanitaire catastrofe die het wetens en willens veroorzaakt. Zo lang blijft het oorlog !

Pol Van den plas, Gent

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik sluit bij uw artikel aan. Alleen één zaak nog aan toevoegen. Er zal altijd oorlog zijn tussen Palestina en de illegale (misdaad) staat Israel. Er kleeft ook bloed aan de handen van de leiders van VS, Groot-britanie en Europa en zeker de VN die deze onmenselijke oorlog toelaten en een oog dicht knijpen voor hun onmenselijke behandelingen jegens de palestijnen. Daarmee mijn begrip voor de verzetstrijders. Ipv dat iedereen een artikeltje schrijft of een boek schrijft, laten we een demonstratie organiseren wereldwijd om de zionistische staat een halt toe te roepen.