zaterdag, maart 03, 2007

De Europese Unie zal het Palestijnse volk verder in de steek laten, zoals voorheen

[reactie op De Morgen van vrijdag 2 maart]

In de titel van de katern BUITENLAND staat een lachende mevrouw, met daarnaast de tekst: "De Europese Unie zal het Palestijnse volk nooit in de steek laten." Commissaris voor Buitenlandse Zaken Benita Ferrero-Waldner. Is dit een macabere grap ? De voorbije 55 jaar is één lang verhaal van loze beloftes en ronkende holle verklaringen aan het Palestijnse volk. Maar de realiteit is dat het Palestijnse volk jammerlijk en schaamteloos door de internationale gemeenschap én door Europa in de steek wordt gelaten.

We zijn er dagelijks getuigen van hoe in Israël de mensenrechten worden geschonden, de UNO Veiligheidsraad heeft er Israël al tientallen keren om veroordeeld, en wat deed de Europese Unie ? Niets. In het voorbije jaar 2006 hebben we het nog mogen aanschouwen hoe in Palestina democratische verkiezingen werden gehouden, met steun van Europa, jawel. Maar Israël, dat Jeruzalem bezet houdt ondanks resoluties 242, 252 en 478 van de UN veiligheidsraad, boycotte de vrije stembusgang in Jeruzalem, en wat deed de Europese Unie ? Niets. En toen kwam de uitslag van de verkiezingen, die volgens de Europese waarnemers eerlijk waren verlopen, en toen riepen de Israëliërs "terroristen," en wat deed de Europese Unie? Europa stopte de betalingen aan de Palestijnse regering, en ondermijnde daarmee de al zo povere capaciteiten van deze regering, en veroorzaakte daarmee de grootste ellende en mede de chaos onder de Palestijnen.

En toen kwamen de bombardementen op Libanon en op Gaza, en wat deed de Europese Unie ? Niets, twee keer niets. Even veel als na de veroordeling van de bouw van de Muur, de deportaties, de standrechtelijke executies, de wegblokkades, de onteigeningen en annexaties, de kidnapping van Palestijnse parlementairen en ministers: Niets, niets, niets.

"De Europese Unie zal het Palestijnse volk verder in de steek laten, zoals voorheen" had een waarheidsgetrouwer versie van de feiten gegeven, helaas.

Pol Van den plas, Gent

1 opmerking:

Anoniem zei

Waar blijven de vragen van europarlementariers en journalisten over het (niet-) optreden van de EU Rafah monitoring group bij het passeren van Fatah-strijders en wapens ???