woensdag, maart 14, 2007

Israël blijft lobbyen in Washington

[Lezersbrief aan De Morgen]

Op Sinterklaasdag 2006 publiceerde de Amerikaanse Irak-studiegroep een rapport dat een oplossing moest bieden voor de huidige problemen in Irak. De inkt van het document was nog niet droog of het plan werd verworpen door de Israëlische Eerste minister Olmert. Olmert verwierp de stelling in het rapport dat vele problemen in het Midden-Oosten te maken hebben met het beleid van Israël tegenover de Palestijnen. Mocht dit werkelijk zo zijn, waarom maakt Olmert zich dan druk over een eventuele troepenterugtrekking van de V.S. uit Irak?

En als Israël zo afzijdig staat van alles wat rondom hen gebeurt, waarom maakte Richard Perle, havik van Bush en dé vertegenwoordiger van rechts Amerika dan een rapport voor toenmalig Eerste minister Benjamin Nethanyahu. "A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm" werd geschreven voor de Israëlische denktank Institute for Advanced Strategic and Political Studies (IASPS) in 1996. Het nodigde Israël uit om samen met Turkije en Jordanië diverse staten in de regio te destabiliseren, het regime van Saddam Hussein omver te werpen en om een spruit van het Hashemitisch koninkrijk van Jordanië op de Iraakse troon te zetten en vooral om een militaire aanval te lanceren tegen Libanon en Syrië als "voorteken voor het hertekenen van de kaart van het Midden-Oosten" en de integriteit van Syrië te ondermijnen. Samen met Perle werd het document voor Nethanyahu geschreven door Douglas Feith en Wurmser, nu hogere ambtenaren in de nationale veiligheidsapparaten van George W. Bush.

Perl zelf is bestuurder bij de Jerusalem Post, was betrokken bij de verkiezingscampagne in Israel van Netanyahu en was adviseur van Likud. Hij is lid van het Jewish Institute for National Security Affairs in Washington, dat zich o.m. bezighoudt met het opleiden van Amerikaanse politieke leiders voor de strategische relatie met Israël. Richard Perl ('Prince of Darkness') was in dienst van de Israëlische wapenproducent Soltam en was voorzitter van de zeer belangrijke adviesgroep Defense Policy Board binnen het Pentagon.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: