donderdag, juli 03, 2008

Bulldozer. Aanslag in Jeruzalem

[Reactie op 'Minstens twee doden bij aanslag Jeruzalem' op VRT Radionieuws]

De aanslag in Jeruzalem kan beschouwd worden als een oorlogsmisdaad. Hamas heeft de aanslag ook niet goedgekeurd.

Iedere aanslag tegen Israëlische burgers zal in het nieuws komen. De meeste aanslagen door Israël en zijn leger zullen dat niet. Dat verhaal wordt te eentoning.

Met bulldozers e.a. zijn, van ongeveer 1990 tot nu, meer dan 3000 woningen (B'tselem, Israëlische mensenrechtenorganisatie) door Israël volledig vernield, waarbij ook doden gevallen zijn. In het beste geval konden de bewoners nog een paar spullen redden, in het slechtste geval zaten de bewoners er nog in.

Een Amerikaanse vredesactiviste wou een bulldozer tegenhouden. Ze werd gegrepen en daarna bij het achteruitrijden door de schop nog eens platgeveegd.

De vernielingen gebeurden onder de bescherming van het Israëlische leger.

We hebben tot nu toe weinig bulldozers aan het werk gezien.

Een dolgedraaide Palestijn gaat zwaar door het lint. Zijn wanhoopsdaad moet gezien worden in het licht van de eindeloze vernedering en vernieling door de staat Israël. Dit is ook de visie van Hamas.

Ik meen dat algemeen dergelijke gebeurtenissen onvoldoende in dat licht in de berichtgeving geplaatst worden.

De nieuwsdienst van Israël zal ook mee bepalen wat belangrijk is, al dan niet feiten accentueren, ook door woordgebruik. Wij zullen ook horen dat de dader 'geneutraliseerd' werd. Hij is 'doodgeschoten' (Haaretz) wat toch anders klinkt.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: