maandag, juli 21, 2008

Wanneer zet Brown Israël op z'n nummer? Nooit.

[Reactie op het artikel "Premier Brown gaat Iran op z'n nummer zetten" in Het Laatste Nieuws van 21/07/2008]

Brown sprak zijn bewondering voor Israël uit en, net zoals deze apartheidsstaat, dreigt hij Iran met een militaire aanval. Dit terwijl onderhandelingen met Iran nog steeds gaande zijn en diplomatie alle kansen moet krijgen. Alle vrienden van Israël hebben nu hun zeg kunnen doen in de Knesset de voorbije maanden: Bush, Merkel, Sarkozy en nu Brown. Met de vage boodschap dat Israël niet verder mag bouwen aan illegale kolonies in bezet gebied. Sarkozy ging nog het verst door volledige ontmanteling te vragen van de kolonies. ("Une proposition existe, soutenue par de nombreux membres de votre Knesset, pour l'adoption d'une loi qui inciterait au départ les colons de Cisjordanie, moyennant compensation et relogement en Israël. Oui, il faut créer les conditions pour un mouvement.") Maar van sancties om de goede wil van Tel Aviv af te dwingen is nooit sprake. Het blijft telkens bij holle woorden en als de politici Tel Aviv hebben verlaten, gaat de bezetting en onderdrukking van het Palestijnse volk gewoon verder.

Brown had niet eens de moed om in de ogen van Olmert te zeggen dat hij geen nieuwe huizen mocht bouwen in de kolonies maar zei "Het nederzettingenbeleid maakt de nodige compromissen die Israël nodig heeft moeilijker." Die vage uitspraak in Ramallah werd dan vertaald als "de wens om de bouw in de nederzettingen te bevriezen." Brown maakte wel duidelijk dat raketaanvallen en zelfmoordaanslagen tegen Israël ogenblikkelijk moeten eindigen.

De Britse premier sluit een olie- en gasembargo tegen Iran niet uit. Japan en Pearl Harbor lijken vergeten door de Brit. Brown heeft het over Palestijnse aanvallen, maar zwijgt over de bezetting, de Nakba en militaire invallen en buitengerechtelijke executies door het Israëlische leger. Een Palestijnse gevangene kreeg enkele dagen gelden nog een rubberkogel in de voet, Libanezen krijgen telefonische bedreigingen vanuit Tel Aviv dat een nieuwe oorlog nakend is en de foltering van 12.000 Palestijnse gevangenen gaat door in Israëlische detentiekampen.

* Linken:

http://www.youtube.com/watch?v=ly2I5AzfnrY&eurl=http://cultofthedeadfish.blogspot.com/

http://www.nrc.nl/buitenland/article1177329.ece/Libanezen_telefonisch_bedreigd_door_Israel

http://www.youtube.com/watch?v=XqdBdtwpKsY&feature=related

Geen opmerkingen: