zondag, juli 20, 2008

De Israëlische oorlog tegen scholen, bakkerijen en weeshuizen

[Lezersbrief aan Humo]

Zelfs diegenen die de gebeurtenissen in het Midden-Oosten maar zijdelings volgen,
verslikten zich in hun boterham met speculaaspasta toen ze Olmert hoorden verklaren dat “vrede tussen Ramallah en Tel Aviv nog nooit zo dichtbij is geweest”. Over Israëlische beloften en plannen voor vrede met de Palestijnen kan je hele bibliotheken mee vullen, maar met de positieve veranderingen op het terrein moet je het stellen met een A4-tje.

Na Hebron, is de Israëlische oorlog tegen Hamas-verenigingen nu gaande in Nablus. Precies twee jaar geleden vernielde Israël er de muqata’a. De Britten bouwden het gebouw rond 1920 en het complex bevatte archieven met honderdduizenden documenten zoals geboorte- en doodscertificaten, paspoort- en reisgegevens en historische informatie over Nablus over de bezetting van Ottomanen, Britten, Jordaniërs en heden Israël. Met bulldozers werd het hele gebouw met archieven volledig vernield en onder meters grond begraven.

Twee jaar nadien slaat de waanzin opnieuw toe in Nablus. Het Israëlische leger (IDF) en de Shin Bet sloten schoonheidssalons, kledingwinkels, ziekenhuizen, een melkboerderij, een pas gebouwde school voor 1.200 kinderen, een bibliotheek, bakkerijen, pita verkooppunten, kapsalons, winkelcentra en weeshuizen.

Als men Hamas wil aanpakken met het sluiten van diensten die men “mogelijk linkt met Hamas” bereikt men niets. Denk men dat de Palestijnen nu massaal voor Fatah gaan kiezen op de bezette Westelijke Jordaanoever? Denk men dat de wezen en scholieren hun verzet gaan opgeven omdat ze nu met duizenden op straat staan? Denkt men de harten van de Palestijnen te kunnen veroveren nu ze geen werk hebben, niet terecht kunnen in de bibliotheek, niet kunnen gaan winkelen en zelfs hun dagelijks glaasje melk en pita wordt gestolen?

Dit toont het enorme verschil aan over wat Israël zegt voor tv-camera’s en wat er gebeurt op het terrein in de bezette Palestijnse gebieden. Hoe misdadig kan een bezetting zijn door bakkerijen en warenhuizen te sluiten omdat ze contacten met Hamas hebben of “zouden hebben”.

50 Palestijnse winkels in een winkelcentrum in Nablus werden leeggeroofd of beschadigd. Ook brak het Israëlisch leger binnen in vijf moskeeën en het gemeentehuis. Computers, documenten en meubels werden gestolen. Vijf schoolbussen werden op vrachtwagens gezet een meegenomen naar Israël. In Hebron werd een gebouw met zeven appartementen binnengevallen door het IDF. 1.000 dollar werd gestolen en met een verschrikkelijke brutaliteit werd de inboel vernield van alle families.
De Israëlische oorlog tegen wezen, weduwen en schoolgasten gaat door.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1001358.html
http://kibush.co.il/show_file.asp?num=27909http://www.youtube.com/watch?v=IEYD0aFgq5I (VIDEO)

Geen opmerkingen: