vrijdag, juli 04, 2008

Het mannetje in de bulldozer

Lezersbrief aan Knack]

Deze keer was het eens een Palestijn aan de knuppel van een bulldozer die kwaad uitspookte. Drie doden zijn te betreuren. Maar men vergeet de vele doden aan Palestijnse kant te vermelden die vielen door bulldozers die huizen vernielden met vaak mensen nog binnenshuis.

Ik herinner me nog levendig het verhaal dat de Palestijnse journalist Muhammed Omer vertelde. Deze jonge reporter werd trouwens enkele dagen geleden nog ernstig misbruikt en gefolterd door de Shin Bet bij een grensovergang. Omer vertelde in Europa over de hele zone tussen de Gazastrook en Egypte die werd plat gebulldozerd om daar een muur te bouwen.

Toen de fotojournalist een keer van school kwam, waren alle huizen in zijn straat met de grond gelijk gemaakt. Zijn moeder bevond zich onder het puin en werd naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn broer kreeg van Israëlische soldaten zeven kogels door het lichaam. Twee Palestijnen die hulp wouden bieden werden eveneens doodgeschoten. Tientallen gezinnen verloren hun huis door de grensmuur. Vele kinderen liepen trauma's op door het gewelddadig optreden van Israëlische soldaten en geluidsbommen.

Omer, die een voorbeeld is voor talrijke Palestijnen door zijn objectieve berichtgeving, werd onlangs schandelijk vernederd. Hij moest zich volledig uitkleden tot zijn slip toe, werd met het hoofd op de grond door gangen gesleept, kreeg een voetzool in de nek, verwerkte rake klappen waarbij enkele ribben werden gebroken en verloor langdurig het bewustzijn.

Het verhaal van Omer staat niet alleen. Een 10-jarig kereltje uit de buurt van Qalqilia werd in een dierenwinkel en het ouderlijk huis hevig geslagen in de maag en in het aangezicht. De martelingen door Israëlische soldaten duurden 2 ½ uur. In mei stierf een Palestijnse arbeider aan een hartaanval na te zijn opgepakt en misbruikt door Israëlische militairen in Qabatia.

Israëlische soldaten misbruiken ook frequent Palestijnse gevangenen volgens een rapport van het Public Committee Against Torture in Israel (PCATI). Vastgebonden Palestijnen, die geen gevaar meer vormen, ondergaan eveneens martelingen na militaire invallen en huiszoekingen.

Ten zuiden van Hebron worden verschillende gemeenschappen constant afgesneden van basisvoorzieningen zoals water en voeding voor het vee door wegblokkades en het vernielen van de bijzonderste wegen door bulldozers. Een Israëlische order werd uitgevaardigd om in het gebied een wateropslagplaats en vijf huizen te komen bulldozeren.

Een Palestijn in een bulldozer is een terrorist (ook al was de man geestesziek). Een Israëli in een bulldozer is echter een stoere rambo, een ware held, en vooral, iemand die met een mandaat van de Israëlische militaire overheid Palestijnse huizen plat walst.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: