zondag, juli 06, 2008

Het Westen moet Palestijnen beschermen tegen Israël

[Reactie op het artikel "Grensovergangen Gaza weer open" op NOS.nl op 06/07/2008]

Ik ben blij te vernemen via uw redactie dat Israël weer enkele grensovergangen met de Gazastrook open doet. Dit is de verdomde plicht als bezetter en volgens het AMA-akkoord afgesloten tussen de Israëlische regering en de Palestijnse Autoriteit op 15 november 2005. Reeds in 1950 kregen wij de ware toedracht van de Nakba te zien in de film Sands of Sorrow. 58 jaar later is er nog steeds sprake van ondervoeding en dood in de Gazastrook.

U schrijft over Palestijnse raketten op Israëlisch grondgebied, maar vergeet dat vorige maandag twee boerinnen gewond raakten na beschietingen in de Gazastrook. 350 Palestijnen werden in juni opgepakt en 35 werden er gedood door het Israëlische leger. Dagelijks worden Palestijnse vissers met granaten bestookt voor de kust van de Gazastrook. Gisteren in al-Soudaniya en vrijdag voor de kust van Rafah (http://english.wafa.ps/?action=detail&id=11897).

Gelieve deze daden van agressie van Israël alsook te vermelden en ook Palestijnse bronnen te raadplegen zoals http://www.maannews.net en http://www.imemc.org.

Vanmorgen (zondag) werd opnieuw op Palestijnse boeren geschoten in de Gazastrook. Deze kunnen onmogelijk zo hun land bewerken en zichzelf en hun familie voorzien in levensonderhoud. U kan dit nalezen op http://www.maannews.net/en/index.php?opr=ShowDetails&ID=30349.

De grenszone van de Gazastrook met Israël (1 km) is een dodenzone. Tienduizenden Palestijnen kunnen er niet werken of ze riskeren dood te worden geschoten door het Israëlische leger. Landbouwgebied en irrigatie gaan zo verloren.

Onze westerse beschaving moet ingrijpen om het Palestijnse volk te beschermen tegen deze Israëlische agressie, maar lijkt eerder het beleid van Tel Aviv mede te ondersteunen.

Mario Bergen, Leuven

* Link:

http://www.nad-plo.org/palisraeli/roadagree/Agreement%20Access.pdf

Geen opmerkingen: