zaterdag, oktober 03, 2009

Laat Mohammad Othman vrij!

[Lezersbrief aan De Morgen]

Israël laat 20 Palestijnse vrouwen vrij en pakt 31 Palestijnse mannen op.
Met het vrijlaten van twintig Palestijnse vrouwen uit Israëlische gevangenissen lijkt Israël eindelijk werk te willen maken van het vredesproces met de Palestijnen. Gaat dit land dan eindelijk toetreden tot de groep van de democratische landen en haar wurggreep op de Palestijnse economie en het dagelijks leven van de Palestijnen stopzetten? Is de extreem-rechtse regering van Netanyahu eindelijk het vredespad ingeslagen of moeten we opletten niet te vroeg te juichen?
(Eén van de twintig vrouwen werd woensdag al vrijgelaten na tien van de elf maanden straf te hebben uitgezeten voor het dragen van een mes bij een militaire checkpoint en zal op vraag van de Palestijnse Autoriteit (PA) zondag door Israël worden vervangen door een andere vrouw. Een tweede vrouw zou pas volgende vrijdag vrijkomen, maar de PA vraagt voor haar geen vervanging.)

Nog maar aan de vooravond van de vrijlating raakten zes Palestijnen gewond bij drie luchtaanvallen op de Gazastrook. In de vroege uren van 30 september werden 14 Palestijnen opgepakt. Daags nadien werden tien Palestijnen opgepakt. Vrijdagochtend werden vier Palestijnen uit hun huizen meegenomen in het dorp Madama en ‘s avonds werden drie Palestijnen in Beit A’wa aangehouden. Israël sloot 31 Palestijnse mannen op terwijl we alleen wat vernamen over 20 Palestijnse vrouwen die werden vrijgelaten. Daarenboven arresteerde de Palestijnse Autoriteit de voorbije dagen elf mensen van Hamas op op de Westelijke Jordaanoever.

Op 22 september 2009 werd Mohammad Othman aangehouden en opgesloten door Israëlische soldaten nabij de Allenby Brug, de grensovergang tussen Jordanië en bezet Palestina. Hij keerde terug van een bezoek aan Noorwegen. Mohammad (33) was de voorbije tien jaar drukdoende met het verdedigen van Palestijnse mensenrechten. Zijn dorp Jayyous verloor het grootste gedeelde van gronden aan de Apartheidsmuur en de kolonies. Voortdurend werkte Mohammad Othman om de wereld op de hoogte te brengen over de Israëlische misdaden tegen zijn mensen. Eerder sloot Israël ook al Muhammad Srour, een ooggetuige voor de VN over het Israëlische bloedbad in de Gazastrook, op toen hij terugkeerde vanuit Genève. Er zijn geen concrete aanklachten tegen Othman, maar zijn werk op het vlak van mensenrechten zit Israël serieus dwars. De Palestijn is slechts één van de 11.000 Palestijnen die worden vastgehouden in Israëlische gevangenissen, waaronder 800 administratieve opsluitingen zonder enige vorm van aanklacht. Vaak zijn het Palestijnen die werk zoeken in Israël en niet over een werkvergunning beschiken.
Israël moet zijn grenzen openen voor vrij verkeer van werknemers en werkgevers zoals dit in Schengen en de EU het geval is. Palestijnen moeten vrij kunnen werken in Israël, een zaak opstarten en er handel drijven. Als Israël een democratie zou zijn moet het ophouden werkvergunningen te verplichten voor Palestijnse arbeiders. Deze kosten een flink pak geld zonder vorm van werkgarantie, arbeidsrechten of recht op een gezonde werkomgeving. Onafhankelijke vakbondsorganisaties moeten er zorg voor dragen dat dezelfde rechten van toepassing zijn voor Palestijnse en Israëlische arbeiders.

De Palestijnen die werden opgepakt omdat ze niet over de juiste werkvergunning beschikten en andere politieke gevangenen moet Israël onmiddellijk vrijlaten.
Ook moet Tel Aviv ogenblikkelijk de mensenrechtenactivist Mohammad Othman vrijlaten. Het maakt eens te meer duidelijk hoe kritisch we moeten blijven, ook al worden er twintig Palestijnse vrouwen vrijgelaten, democratie in Israël is nog niet voor morgen.

Mario Bergen, Leuven

* Link:
http://alternativenews.org/english/2178-free-mohammad-othman-palestines-first-boycott-divestment-and-sanctions-prisoner-of-conscience.html

Teken de petitie voor de vrijlating van Mohammad Othman

Geen opmerkingen: