vrijdag, oktober 02, 2009

Mogelijkheden wapenexport Israël ontvouwt in Brussel

[Lezersbrief aan Knack]

Op 5 en 6 oktober 2009 heeft de vierde jaarlijkse bijeenkomst omtrent wapenexport plaats. Defensie Export 2009 gaat door in het Radisson SAS Hotel aan de Wolvengracht 47 in Brussel. SMi Group Ltd, een wereldleider die zakenmensen en informatie met elkaar in contact brengt, organiseert de gebeurtenis. Vakspecialisten geven uitleg over de regels, hervormingen en uitvoercontrole bij een waaier van naties en instellingen inzake wapenhandel. Wapenfirma’s leren in Brussel hoe ze het best investeren in ondermeer de Amerikaanse wapenindustrie en hoe men zonder problemen wapens kan exporteren en verkopen aan de V.S, het V.K., Spanje, Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden, de EU en de NAVO.

Defensiebedrijven krijgen ook uitleg van Eli Pincu, Directeur van het Directoraat Export Controle van het Israëlische ministerie van Defensie. Hij zal het op 6 oktober 2009 van 14.40 tot 15.10 uur hebben over de achtergrond bij de laatste wetgeving en hervormingen rond wapenexport naar Israël, de nieuwste controleprocedures voor wapenuitvoer en standaardgebruiken en activiteiten van individuen en organisaties. Ook hoe men EU-sancties en embargo’s kan omzeilen komt aan bod tijdens de tweedaagse bijeenkomst van internationale wapenhandelaars. Het spreekt voor zich dat vertegenwoordigers van de diverse landen en de diverse takken van de defensie- en wapenindustrie in Brussel uitgebreid kunnen bijpraten over de laatste ontwikkelingen en technologie op wapenvlak.

Op zes minuten wandelen van het stadhuis van burgemeester Thielemans kan men leren hoe men wapens verkoopt aan een apartheidsregime als Israël. Moeten we dit normaal vinden? 999 Britse ponden per studiedag of 1.299 Britse ponden voor de twee dagen zijn beslist niet om soldatenkoeken te verkopen aan Tel Aviv!

Mario Bergen, Leuven

LINK:

http://www.smi-online.co.uk/events/overview.asp?ref=3155

Geen opmerkingen: