vrijdag, juni 30, 2006

Het Israëlische optreden heeft politieke motieven

[Reactie op artikel op vrtnieuws.net van 30 juni]

Op uw website opent een artikel over de Israëlische invasie in Gaza: "Het Israëlische leger zet zijn opmars tegen Palestijnse doelwitten in Gaza voort in een poging om toch nog een jonge soldaat vrij te krijgen". U vertolkt hier volgens mij de versie van de Israëlische regering. De buitenproportionele manier waarop het Israëlische leger optreedt lijkt me weinig te maken te hebben met de bevrijdingsactie van een militair: het vernietiging van de hele elektriciteitsinfrastructuur, watervoorziening en bruggen, etc. lijken erg veel op een collectieve strafexpeditie.

Het zou bijvoorbeeld even goed kunnen zijn dat het Israëlische optreden vooral uit politieke motieven bestaat. Op het ogenblik dat Hamas een meer constructieve houding aanneemt, een akkoord sluit met Fatah, het steevast herhalen dat het stopzetten van de bezetting beantwoord wordt met een langdurige wapenstilstand van 50 jaar..... grijpt Israël plots naar grootschalige militaire middelen. Dit is een andere mogelijke versie dan die u in uw aanhef suggereert, m.a.w. opletten met het klakkeloos overnemen van berichten van inetrnationale (angelsaksische) persbureaus.

Ook nog dit: Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie valt het Israëlische optreden in de Gaza de afgelopen weken onder de categorie 'oorlogsmisdaden.' Ik heb alvast nauwelijks kritische woorden gehoord over dat optreden, noch wat de reactie is van onze regering daarop (als verdraghoudende partij van de vierde conventie van Geneve). Reporters ter plaatse als Jetteke van Wijk vertolken mijns inziens soms wat te gemakkelijk de Israëlische versie en dreigen dan uit hun journalistieke rol te vallen. Van de openbare omroep verwacht ik toch wel een rigoreuze verslaggeving met een ritische houding ten aanzien van de bronnen.

Ludo De Brabander
verkiezingsmonitor van de Palestijnse presidentsverkiezingen ('95) en parlementsverkiezingen ('96)

Geen opmerkingen: