vrijdag, juni 30, 2006

Olmert boort Palestijnse akkoord over gesprek de grond in

[Lezersbrief aan De Morgen]

In De Morgen van vandaag (30.6.2006) lees ik op p. 16 dat er een akkoord gesloten is tussen de belangrijkste Palestijnse groeperingen om met Israël gesprekken te voeren over de oprichting van een Palestijnse Staat op de bezette gebieden van 1967 (= 22% van het totaal grondgebied). Dit gaat in tegen het plan van de Israëlishe premier Ehud Olmert om de grenzen eenzijdig te bepalen met behoud van de grootste joodse kolonies op de Westelijke Joordaanoever en van heel Jeruzalem.

Volgens het plan van Olmert zouden de Palestijnen dan nog enkel in een beperkt aantal bantoestaatjes mogen leven. Door 8 ministers van de Palestijnse regering te laten oppakken heeft Olmert het tot stand gekomen Palestijns akkoord de grond ingeboord en keldert hij aldus de onderhandelingen met de Palestijnen.

De internationale gemeenschap mag zijn verantwoordelijkheid niet ontwijken. België moet de Israëlische ambassadeur op het matje roepen en de UNO interpelleren. Het internationaal kwartet (UNO, VS, EU en Rusland) moet de Israëli's en de Palestijnen aan de onderhandelingstafel zetten om te onderhandelen over een rechtvaardige vrede en een leefbare Palestijnse Staat.

Werner De Bus

Geen opmerkingen: