zaterdag, juni 17, 2006

Vóór Adenauer, sloeg Menachem Begin toe in Deir Yasin

[Reactie naar De Morgen op artikel van 16 juni 2006]

Omdat Menachem Begin niet zo vredelievend was als zijn Nobelprijs voor de vrede laat vermoeden, lijkt het verhaal over zijn rol in de moordpoging op Konrad Adenauer zeer geloofwaardig. Zoals u zegt was hij leider van de IRGUN Tzevai Leumi en samen met Yitzhak Shamir, leider van de STERN Lohamei Herut Israël, vielen ze met 130 man het dorp Deir Yasin aan op 9 april 1948. Hierbij werden ongeveer 250 mannen, vrouwen en kinderen in koelen bloede vermoord. Hiervan zijn zowel Israëlische als niet Israëlische getuigenissen. Onder hen werden 25 mannen eerst op een vrachtwagen zegevierend door Jeruzalem gevoerd en daarna in een steengroeve gefusilleerd.

De geest van dit gebeuren "Deir Yasin" werd door Israel Eldad, ook leider van de STERN zoals Shamir, als volgt beschreven: "(..)Indien Deir Yasin er niet geweest was, zouden een half miljoen arabieren nu in de staat Israël wonen (in 1948). De staat Israël zou niet bestaan hebben. We moeten dit niet geringschatten en ons ten volle bewust zijn van onze verantwoordelijkheid..." (gepubliseerd in de invloedrijke krant De'ot, winter 1968, zoals aangehaald in Davis and Mezvinsky "Documents from Israël."

Lucas Catherine in zijn boek "Palestina de laatste kolonie" legt de woorden ook in de mond van Menachem Begin zelf. Deir Yasin had een voorbeeldfunctie om de arabieren te doen vluchten, met 750.000.

Van terrorisme gesproken.

Johan Van Hulle

Geen opmerkingen: