maandag, september 04, 2006

Israël, 700 nieuwe woningen op de westelijke Jordaanoever

[Mail naar de vrt radio over hun berichtgeving om 13.00 uur]

Nieuwsuitzending 13.00 vandaag 4 september. Ik heb bezwaar tegen uw berichtgeving van "een verbetering van een verbinding met een andere nederzetting." Het ging over het bouwen van 700 nieuwe woningen door Israël op de westelijke Jordaanoever, een uitbreiding van een reeds bestaande nederzetting: (1) Dit is de zoveelste schending van artikel 49 van de 4de conventie van Genève die verbiedt op bezet gebied nederzettingen te bouwen en eigen bevolking naar daar over te plaatsen. (2) Dit is de zoveelste negering van de zoveelste VN resolutie. (3) Van wat nog rest van een hoop op een Palestijnse staat, blijft nog minder over, omdat men terug voor nieuwe voldongen feiten gesteld zal worden. (4) Het zal bijdragen tot de aaneensluiting met andere nederzettingen zodat opnieuw Palstijnen zullen omsingeld worden. (5) Nog maar eens zullen Palestijnen hun land moeten verlaten. Meestal worden de gronden gewoon in beslag genomen zonder enige vergoeding. Men zal niets zeggen over hoe en hoeveel Palestijnen die daar reeds eeuwen wonen, van de ene op de andere dag alles zullen verliezen en wat ze daartegen kunnen doen. Niets. Tenzij "terrorist" worden.

Nogmaals zullen verbindingswegen aangelegd worden die Palestijnen niet mogen gebruiken en zullen zij, ook families, van elkaar geïsoleeerd worden. Nogmaals zullen er andere checkpoints komen, zullen Palestijnen vernederd worden, nog meer hun mobiliteit verliezen, zal transport van goederen en mensen moeilijk worden, soms afgesloten, en komt onderwijs en de verbinding met ziekenhuizen in het gedrang.

Het zal wel een "verbetering" zijn voor Israëli, maar ik meen dat dit de zoveelste flagrante verdraaiing is in de berichtgeving over de situatie. Men heeft nog maar eens niets geleerd over de arrogantie van Israël, zoals duidelijk tijdens de laatste oorlog in Libanon.

Johan Van Hulle

Geen opmerkingen: