dinsdag, juli 24, 2007

250 Gevangenen vrij

Reactie op: De Morgen.

Dat is nu al wéken dat er in de krant geleuterd wordt over "de vrijlating van 250 gevangen Palestijnen". Versta me goed, dat onschuldige mensen worden vrijgelaten vind ik een goede zaak, maar dat men doet alsof nu de vrede in zicht is, of dat dit een genereuze geste is van Israël, alsof bijna alle gevangenen worden vrijgelaten, sorry, een beetje nuancering is hier op zijn plaats.Volgens de laatste cijfers van het Mandela Institute (april 2007) zitten in Kitziot alleen al 2450 mensen gevangen, waaronder 510 "administratief", dat wil zeggen zonder enige aanklacht of recht op verdediging, en ook nog 25 jongeren van minder dan 18 jaar oud. In totaal houdt Israël niet minder dan 11210 mensen gevangen, waaronder ook de 39 Palestijnse volksvertegenwoordigers, wiens misdaad het is om democratisch verkozen te zijn geworden.250 gevangenen betekenen dus 2,2% van alle gevangenen, ik begrijp niet dat daarover zo druk wordt gedaan, dit zijn peanuts, dit is show. Er is absoluut geen sprake van algemene amestie of vrijlating van alle politieke gevangenen, of stopzetting van kidnapping en willekeurige arrestaties.Ik wou dat het waar was dat de vrede dichterbij komt, maar de geste is blijkbaar niet bedoeld om onschuldigen vrij te laten, of om mensen die onwettig of zonder aanklacht vast zitten te rehabiliteren. Neen, de bedoeling is om "Fatah te versterken" ten opzichte van Hamas. Inderdaad, dezelfde Fatah die 2 jaar geleden "geen gesprekspartner is voor de vrede", dezelfde Fatah die toen corrupt was en ondemocratisch, diezelfde Fatah wil Israël nu versterken.Het mag duidelijk zijn dat Israël hiermee vooral de Palestijnse burgeroorlog wil aanwakkeren, en dat de vrede daarmee GEEN STAP dichterbij komt.

Filip DecoeneAntwerpen


Israël speelt met Abbas’ voeten

De vrijlating van 250 Palestijnse gevangenen staat in schril contrast met de werkelijkheid in Palestina. Israël houdt Abbas meer dan goed voor gek.
77 van de vrijgelaten gevangenen bevonden zich aan het einde van hun opsluiting. In ruil voor hun vrijlating, moesten de gevangenen een document tekenen waarin ze afzien van elke vorm van verzet tegen Israël. 250 “vrijgelaten” Palestijnen van de 11.500 gedetineerden is een druppel in de oceaan.
Bij dertig invallen op de bezette Westelijke Jordaanoever heeft het Israëlisch leger de voorbije week opnieuw vijftig Palestijnen achter slot en grendel gestoken. 1.597 Palestijnen werden sinds begin dit jaar al gevangen genomen op de Westbank. Volgens de Palestijnse overheid werden er sinds 1967 meer dan zevenhonderdduizend Palestijnen en Arabieren in Palestina door Israël aangehouden.
7.905 Palestijnen raakten door Israëlisch geweld gewond sinds het begin van de tweede intifada (waarvan 5.360 op de Westbank). 64 % van de gewonden waren kinderen. De meeste slachtoffers vielen in Nablus (19,6 %) en in Ramallah (11,8 %) volgens het International Middle East Media Center. 6.000 Palestijnen aan de Rafa-grenspost kunnen al zeven weken niet naar hun huis in de Gazastrook. 30.000 Palestijnen vertoeven elders in Egypte, waar ze meestal voor medische verzorging waren. Er is een gebrek aan voedsel, water, schuilplaats en medische voorzieningen voor deze mensen. Tot heden stierven al 30 Palestijnen aan de grens.

De Goed Nieuws Show van Abbas zwijgt over wat er dagelijks gebeurt in Palestina:

· Onbekenden vernielden dertig olijfbomen nabij Al Lubban ash Sharqiya.
· Een 16-jarige Palestijnse jongen, Mu'tasim Al-Jamal, werd door kolonisten in de stad Hebron neergeslagen en omver gereden met een auto. Hij werd voor medische verzorging in het ziekenhuis van Hebron opgenomen. Op het ogenblik van de feiten verkocht de jongen snoep.
· Bij een luchtaanval op de Gazastrook werd een onafgewerkt appartementsgebouw beschadigd. Vijf Palestijnen raakten gewond.
· Defense for Children International maakte een rapport bekend over misbruik en marteling van Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen. Rashed Radwa werd geblinddoekt geslagen en moest tien uur in een stresspositie in koud weer doormaken. Toen hij weigerde een Hebreeuwse tekst te tekenen, werd hij met het hoofd tegen een bureau geslagen. Assem Lufti Abdel Lattif Khalil (16) bracht 40 dagen door in een ondervragingscentrum. Hij werd geslagen en in stressposities in de regen gezet. Een 15-jarige werd seksueel misbruikt en herhaaldelijk geslagen op gevoelige plekken van het lichaam. Het zijn slechts enkele voorbeelden in het rapport. Hoe kan je van deze kinderen verwachten dat ze straks respect hebben voor Israëli’s?
· In Hebron werden drie Palestijnen zonder reden het ziekenhuis in geslagen door Israëlische soldaten en kolonisten op 24 uur tijd.
· In Bethlehem raakte een Palestijns meisje gewond wanneer kolonisten stenen gooien naar een passerende wagen.
· De auto van de Palestijnse dichter-uitgever Siham Daoud werd door onbekenden in brand gestoken.
· Op 23 juli 2007 keurde het Israëlisch parlement een wet goed die Arabische burgers verbiedt om deel te nemen aan landveilingen van het Joods Nationaal Fonds (13 % van alle staatsland).
· Abbas vraagt de Israëli’s om brandstofleveringen aan de Gazastrook te stoppen. Gaza zou het dan zonder elektriciteit moeten stellen. Israël voorziet de krachtcentrale van Gaza dagelijks met 360.000 liter brandstof om via het 60 Megawatt-station de Gazanen in 30 % van de dagelijkse behoefte te voorzien. Abbas’ bedoeling is om Hamas verder te schaden na de aanhouding door de PA van de directeur van het electriciteitsbedrijf in Gaza.

Mario Bergen, Leuven

Geen opmerkingen: