maandag, juli 16, 2007

Er zijn nog 11.210 gevangenen voor U

Reactie op: Gazet van Antwerpen:

Wat waren sommigen toch gelukkig, want er zouden “misschien” 250 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Tussen 1967 en 1988 werden meer dan 600.000 Palestijnen gevangen genomen voor een periode van een week tot levenslang (20 % van de toenmalige bevolking). Tijdens de eerste intifada (1987-1994) arresteerde Israël 175.000 Palestijnen. Volgens B’Tselem werd 85 % van hen gemarteld tijdens hun opsluiting.
Het Mandela Instituut voor Mensenrechten in Ramallah stelt vast dat zich in Israëlische cellen op dit ogenblik 11.210 Palestijnse politieke gevangenen bevinden. Onder hen vertoeven 150 vrouwen en 400 kinderen.

Van de 124 Palestijnse kinderen die gedood werden in 2006 was 31 % twaalf jaar of jonger. 85 % van deze doden viel in de Gazastrook. Volgens mensenrechtenorganisaties en het Palestijns Ministerie van Volksgezondheid raakten door acties van het Israëlische leger in 2006 vierhonderd kinderen gewond. Ook in 2007 blijft Israël zich van haar slechtste kant tonen.
Palestijnen jonger dan 35 mochten deze week niet meer passeren langs controleposten in en rond Nablus. Ook in Tulkarm en op andere plaatsen gold deze nieuwe Israëlische order enkel voor Palestijnen.

Een Palestijnse ziekenwagen in Nablus op weg naar een noodoproep werd aan een controlepost gedurende 20 minuten opgehouden. Het slachtoffer, een Palestijn van 27 met verdrinkingsverschijnselen, stierf een half uur na opname in het ziekenhuis.
Honderd donums landbouwgrond nabij het dorp Rameen werden door kolonisten van “Ennab”, ten oosten van Tulkarm, in brand gestoken. Weg olijven, granen, vijgen en amandelen. In de Gazastrook werden 200 dunums landbouwgrond vernield.

De kolonisten van “Sousia”, ten zuiden van Hebron, hadden een ander spelletje. Ze beschoten twee huizen van Palestijnen die op vijf kilomter afstand wonen. Ze wouden enkele bomen kappen en bedreigden de Palestijnen om hun huizen te verlaten.
Voor 35.000 Palestijnen in Gaza die leven van de visvangst gelden nog striktere beperkingen dan voorheen. Gewapende patrouilles per boot en helicopter beschieten Palestijnen die orders van het Israëlische leger niet correct opvolgen.

Palestijnse patienten die via de grenspost Beit Hanoun (Erez) naar Israëlische ziekenhuizen moeten voor verzorging, mogen dat voortaan niet meer doen via Palestijnse ambulaces. Als het wordt toegelaten door het bezettingsleger van Israël, dan moet men betalen voor vervoer naar een ziekenhuis op de bezette Westelijke Jordaanoever of Israël. Voor tien patienten per dag was dit mogelijk sinds het begin van 2007. Ze moeten wel uren wachten aan de grens en een onmenselijke behandeling ondergaan. Voor alle andere Palestijnen blijft de grenspost gewoon dicht.

En om duidelijk te maken dat het niet allemaal kommer en kwel is. Het Popular Art Centre houdt in juli het Palestijns Internationaal Festival voor Dans en Muziek. Het is in 2007 meteen het twintigste jaar dat het PAC dergelijke activiteiten organiseerd om het cultureel leven in Palestina in stand te houden ondanks de bezetting. Vrije meninguiting is het jaarthema van het festival dat diverse steden, dorpen en vluchtelingenkampen aandoet op de bezette Westlijke Jordaanoever.
* Link: Defence for Children International / Palestine Section

Mario Bergen, LEUVEN
__._,_.___

Geen opmerkingen: