vrijdag, juli 06, 2007

Arabisch nihilisme?

Reactie op: De Morgen 14 06 07

De laatste tijd stelt men een nieuw pro-Israëlisch mediaoffensief vast. Eerst was er het initiatief van het Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken om een delegatie burgers uit Siderot naar België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië te sturen. De groep in Brussel had zelfs een brokstuk bij van een Qassamprojectiel dat via diplomatieke weg met het vliegtuig mee kon reizen (DM 7.6).
Nu is het de beurt aan Thomas Friedman om in een artikel over het Arabisch nihilisme (DM 14.6) opnieuw de Arabieren in een slacht daglicht te zetten. Hij beweert zelfs dat Hezbollah zich in zijn eigen oorlog met Israël stortte, terwijl het juist Israël is die Libanon is binnengevallen. Hij heeft het in het lang en breed over de slachtoffers van de Arabische zelfmoordterroristen, maar over de dodelijke slachtoffers van de Israëlische militaire operaties en doelgerichte liquidaties zegt hij geen woord.Hij heeft het wel in een enkele paragraaf “over Israël dat op zoek was naar de vierde weg”, maar hij legt dit niet uit omdat hij er het onlangs al over had.
Door al dat wapengekletter van de “moslimterroristen” (alsof er geen christenen in het Palestijns verzet zitten) “trekken vooral de Arabieren met een diploma van hoger onderwijs, weg uit de regio”.
Misschien kunnen we nu ook eens een meer kritische Israëli aan het woord laten. In de Israëlische krant “Haaretz” van 7 juni (geciteerd in Le Monde van 10 juni) zegt Avraham Burg (ex-voorziter van het Israëlisch parlement) dat de Israëlische elite het land al verlaten heeft. En waarom ? Niet wegens het “moslimterrorisme”, maar wegens “het centrale kenmerk van het militarisme in onze identiteit, de plaats van de reserveofficieren in de samenleving, het aantal gewapende Israeli’s die in de straten lopen en in het openbaar zeggen: Arabieren buiten”. Hij noemt Israël een “zionistisch getto” en zegt dat na de oprichting van Israël het zionisme had moeten opgeheven worden. Hij vindt dat het tijd wordt om de theorie van Theodor Herzl aan te klagen, alsook de wet die enkel joden toelaat om naar Israël te emigreren. Als het zo verder gaat, zegt hij, zal het Israëlisch parlement nog de geslachtsrelaties met arabieren verbieden. De bezetting van de Westelijke Jordaanoever (in juni 1967) bestempelt hij als een “Anschluss” .
De beste manier om aan het “moslimterrorisme” een einde te stellen en de veiligheid van Israël te waarborgen is noch het bouwen van een scheidingsmuur noch het bewapenen door de VS van El Fatah tegen Hamas (dat indertijd door Israël tegen de OLP gesteund werd), maar het onderhandelen met de Palestijnen over een rechtvaardige en duurzame regeling.

Werner De Bus
Brussel

1 opmerking:

Anoniem zei

Dag,
ik zie dat er weinig gereageerd wordt. Dat stimuleert me om jullie even te bedanken voor jullie werk. Het is een voor mij nuttige mogelijkheid om in het Nederlands commentaar te lezen op de berichtgeving over Palestina. Heel interessant.