zondag, juli 29, 2007

Abbas en Fayyad stoppen gewapend verzet

Reactie op: Gazet van Antwerpen:

De zichzelf uitgeroepen Eerste minister van Palestina, Salam Fayyad, legt het gewapend verzet neer tegen Israël. Wapens opnemen tegen andere Palestijnen (lees: Hamas) is wel toegelaten. Men aanvaard zonder meer de wapens van Amerika, zonder in te zien dat dit een tactiek is van neo-conservatieven zoals Elliott Abrams om tot een Palestijnse burgeroorlog te komen. Zonder een onafhankelijke staat te hebben verkregen of versoepeling van de Israëlische bezetting sluit men VN resolutie 3246 uit inzake het recht op gewapende strijd voor alle volkeren die onder koloniale of vreemde overheersing leven.
Jarenlang vreedzaam betogen als brave schapen in Ghandi-stijl tegen het koloniale project van Israël brachten geen soelaas, enkel een steeds driester bezetting. Waarom het gewapend verzet opgeven?
· Omdat een Israëlische legerjeep vrijdagavond een 13-jarige Palestijn uit Tabad opzettelijk omver reed met zware verwondingen en breuken tot gevolg?
· Omdat nog ruim 11.000 Palestijnen politiek gevangenen zitten in Israël? Slechts drie Arabische Israëli’s onder hen hebben recht op penitentiair verlof. De Palestijnense gevangenen worden drie keer per dag geteld, krijgen dagelijks huiszoeking in de cel, regelmatig geweld en mishandeling door politie. Het enige bezoekrecht voor hen is dat van speciale eenheden die hen afslaan en vertrekken. Als de Palestijnen “administratief worden aangehouden” kan dit voor zes maanden met onbeperkte verlenging. Meestal is er niet eens een aanklacht. Volgens militaire order 1500 hebben Palestijnen 18 dagen geen recht op een rechter of advocaat.
· Pas nu is bekend dat in Fakhari, nabij Khan Younis in de Gazastrook op 27 juli 2007 vijftig Palestijnen werden meegenomen naar een onbekende bestemming. Infrastructuur en landbouwland werden vernield bij deze eendaagse Israëlische inval.
· Veel van de goederen die Gaza binnenkomen zijn vervallen omwille van wachttijden aan grensposten. 1,1 van de 1,5 miljoen Gazanen zijn afhankelijk van voedselhulp en dit dreigt te stijgen naar 100 %. 70.000 Palestijnen verloren vorige maand hun job in de Gazastrook.
De zelfuitgeroepen regering van Fayyad en Abbas vrijt zich zo op tegen de Israëlische bezetter en het Amerikaanse beleid dat men moet nagaan of beide mannen nog wel psychisch in orde zijn om het Palestijnse volk te besturen. Zeker nadat men het parlement monddood heeft gemaakt. Abbas zorgde dat gevangenen vrijkwamen, maar niemand van de intussen 40 gevangen genomen parlementsleden van Hamas. Een gebruikelijke videoconferentie tussen Hamas-parlementsleden en andere parlementariërs werd door Fatah op 15 juli gesloten om zo alle 74 verkozen Hamas-parlementsleden het zwijgen op te leggen. Het zelfuitgeroepen kabinet van Abbas en Fayyad heeft nooit de steun gekregen van een meerderheid van het Palestijnse volk of de Palestijnse volksvertegenwoordigers en werkt dus illegaal.

Mario Bergen, LEUVEN

Geen opmerkingen: