dinsdag, februari 19, 2008

Eénzijdige berichtgeving

[Reactie op het artikel "Ruimte voor leger Israël" in het Nederlands Dagblad van 19/02/2008]

Misschien was het toch interessant geweest om de informatie die u geeft iets meer te kaderen in het volledige conflict. Ik weet dat dit een zeer complex conflict is en dat de meeste lezers (en kijkers) van nieuws éénvoudige, begrijpbare informatie willen. Toch had een breder kader aan informatie hier naar mijn inziens wel waardevol geweest. Allereerst wordt er gezegd dat de Israëlische premier geen humanitaire crisis wil laten ontstaan in de Gaza-strook. Wanneer je al meer dan een maand een overbevolkte strook van een schamele tientallen vierkante kilometers volledig afsluit van energie, medicijnen en voedselhulp, kan je dan al niet spreken van een humanitaire crisis??

Ten tweede wordt er opnieuw gesproken over de beschietingen op Sderot. Spijtig genoeg wordt dit niet gekaderd. Deze 'beschietingen' zijn inderdaad te veroordelen (net zoals elk geweld dat gericht is tegen burgerdoelwitten) maar, ze maken amper slachtoffers. Dit in tegenstelling tot de beschietingen van het IDF op doelwitten in de Gaza-strook. Hier vallen bijna dagelijks doden en zwaargewonden. En het gaat dan niet enkel over militieleden die het IDF met zijn beschietingen wil uitschakelen maar, ook over doodgewone burgers.

Ten slotte wordt er gesproken over de kwestie Jeruzalem. Spijtig genoeg vindt ik dan niks terug over de recente plannen over alweer een illegale uitbreiding van 1.100 appartementen in de Joodse Har Homa nederzetting in Oost-Jeruzalem, wat in de toekomst de hoofdstad zou moeten worden van een toekomstige Palestijnse staat. Hopelijk kan ik in de toekomst iets meer achtergrondinformatie terugvinden betreffende dit conflict.

Gilles Verbeke

Geen opmerkingen: