donderdag, februari 21, 2008

Stop de blokkage van Gaza

[Lezersbrief aan Knack]

Het lijkt een fait divers. Bloemenkwekers uit de Gazastrook die Valentijnsbloemen in brand steken aan de grens en als voedsel geven aan koeien en schapen. Het toont echter aan dat de Gazastrook een gevangenis is voor 1,5 miljoen Palestijnen met een binnenkoer van 40 km lang en gemiddeld 10 km breed. Het Israelische leger valt de Gazastrook dagelijks aan. Fruit, groenten en bloemen kunnen de grens niet over om verkocht te worden aan het buitenland. Het succes van handel is voorspelbaarheid. Maar als kopers niet weten wanneer en of ze hun goederen krijgen uit de door Israël gecontroleerde Gazastrook, kopen ze hun goederen elders. Palestijnen verarmen zo en krijgen onvoldoende voedsel en medicijnen door de Israëlische sluiting van de grenzen. 107 soorten basisgeneesmiddelen zijn uitgeput en 97 soorten geneesmiddelen staan op de rand van uitputting. 90 patiënten in Gaza stierven sinds juni 2007 door de Israëlische bezetting (Israël weigerde hen toegang tot medische behandeling) volgens de Palestinian International Campaign to End the Siege on Gaza.

60 miljoen bloemen, 2.000 ton aardbeien en 1.500 ton tomaten exporteerde de Gazastrook jaarlijks. Hiervan komt niets meer terecht. Vissers worden door Israël doodgeschoten als ze te ver in zee gaan. Meubelmakers zijn werkloos in Gaza: houten gebruiksvoorwerpen geraken de grens niet over en de inwoners van Gaza hebben wel andere zaken aan hun hoofd dan nieuwe meubels kopen. Bouwfirma's en verkopers van terrazzo vloeren en elektronische apparaten moeten eveneens de deuren sluiten. Van de Palestijnse stenen werd 70 % aan Israël verkocht. Die verkoop blijft nu achterwege door een tekort aan ruwe materialen, de grenssluiting en de Apartheidsmuur. In 1998 ging het al over een markt van 425 miljoen dollar. Israël wurgt miljoenen Palestijnen. De wereld weet het door de opkomst van nieuwe, alternatieve en traditionele media beter dan ooit tevoren, en toch laten we de Palestijnen aan hun lot over.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:
http://www.molg.gov.ps/ecb/studies/material/material.pdf
http://www.palsolidarity.org/main/2008/02/06/pyn-paz-ahora-and-ism-attempt-to-break-the-blockade-by-sending-a-50000-euro-medical-convoy-into-gaza/

Geen opmerkingen: