donderdag, februari 28, 2008

Israëlische oorlogsmachine op volle toeren

[Lezersbrief aan Het Laatste Nieuws]

Sinds de moord in Damascus op Mugniyah, draait de oorlogsmachine van Tel Aviv overuren. Minister van Defensie zegt "We moeten ons voorbereiden op een escalatie", terwijl zijn leger 30 Palestijnen heeft gedood de afgelopen 24 uur. Onder hen acht kinderen en een baby van 5 maanden. Hamas is pas begonnen met intensief Qassam-raketten af te vuren op Israël nadat woensdag elf Palestijnen werden gedood in de Gazastrook.

Minister Dichter van Israël vraagt om de Gazastrook te herbezetten. Hamas moet stoppen met raketten op Israël af te vuren van Rice en Olmert. Maar Israël mag de ene na de andere politieke moord of buitengerechtelijke executie plegen in de Gazastrook, elders in de bezette gebieden of zelfs in Damascus. Waar zit de logica? De voortdurende Israëlische rakettenregen op de Gazastrook heeft de inwoners daar geradicaliseerd. Samen met tekorten aan brandstof, voedsel, water en medicijnen zorgt dit voor een enorme woede onder de Palestijnen, die opgesloten zitten in een grote gevangenis.

Milieu- en gezondheidsproblemen steken de kop op in de Gazastrook. De afvalbekkens overspoelen door gebrek aan brandstof hele wijken in de Gazastrook, zodat de inwoners nu letterlijk en figuurlijk in de stront zitten. Bovendien is er geen chloor meer om het water te zuiveren. 52 van 140 waterbronnen in Gaza zijn te vervuild om nog te gebruiken. Inwoners moeten alle water koken. Medicijnen en vaccins worden onbruikbaar omdat men ze niet koel kan bewaren als men gemiddeld acht uur per dag geen elektriciteit heeft. Het kantoor van het Palestinian Medical Relief Society werd ernstig beschadigt op 27 februari. Een mobiele ziekenhuiseenheid en medische voorzieningen gingen alsook volledig verloren bij dezelfde Israëlische luchtaanval. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en een aanpalend gebouw in Gaza werden met de grond gelijk gemaakt. Bij zes luchtaanvallen de voorbije nacht vielen acht doden, waaronder een baby, en verschillende huizen werden verwoest. Tientallen ramen en muren sneuvelden, talrijke burgers en kinderen raakten getraumatiseerd door de vele Israëlische explosies.

Volgens B'Tselem werden reeds 149 Palestijnen gedood dit jaar, waarvan 132 in de Gazastrook. De Palestijnen waren verantwoordelijk voor de dood van twee Israëlische burgers en een veiligheidsagent. Israël arresteerde gisteren 17 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Voor de uitbreiding van de kolonie Eshkolot in Hebron heeft Israël extra 766 dunams Palestijnse grond in beslag genomen. Twee islamitische organisaties voor goede doelen verloren in Hebron ook alle grond en gebouwen aan Israël.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://electronicintifada.net/v2/article9346.shtml

Geen opmerkingen: