maandag, februari 25, 2008

Was alles maar zo vreedzaam...

[Reactie op het artikel "Protest Gaza vreedzaam verlopen" op NOS.nl op 25/02/2008]

De blokkade van de Gazastrook is een schaamte voor de hele internationale gemeenschap. Al maanden zijn "vredesgesprekken" bezig tussen Abbas en Olmert, maar op het terrein is nog niets veranderd. Israëlische militairen zijn bereid met scherp te schieten op een menselijke ketting, zoals ze dat vaak doen bij Palestijnse betogers tegen de Apartheidsmuur. Het is betreurenswaardig dat er vandaag drie gewonden zijn gevallen bij het afvuren van Qassam-raketten op Sderot door Palestijnse strijders. Dat een Israëlische jongen van tien zwaar gewond raakte vanmiddag is volledig af te keuren. Maar las U ergens dat zondag drie Palestijnse burgers ten oosten van Gaza gewond raakten, waarvan één ernstig, door Israëlische artillerie? Mag men anderzijds ook diepgemeende excuses en een wijziging van politiek vragen aan Israël voor de drama's welke zij het voorbije weekend hebben aangericht in bezet Palestijns gebied? Het eindigen van hun bezettingspolitiek en het opgeven van alle illegale kolonies had dergelijke drama's kunnen vermijden.

Door het afsluiten van grensposten en elektriciteit kan afval niet weg. Alvalwater loopt in straten rond het afvalstation, vernielde 100 olijfbomen, overstroomde vele huizen en kinderen werden ziek (buikloop). Dit kon worden vermeden had Israël de grenzen van Gaza geopend en de brandstofleveringen niet beperkt. Vervangstukken, voedsel, brandstof en medicijnen blijven aan de grens staan. Gevolg: éen op negen van de 800.000 kinderen in Gaza lijdt aan ondervoeding en groeivertraging. En 70 % van de kinderen heeft bloedarmoede volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef.

Bij een luchtaanval op de Gazastrook kwamen maandag vier activisten om het leven. Zondag werden drie werknemers van een Jordaanse bank die buiten hun lunch opaten dodelijk getroffen. Het speelterrein voor kinderen van Jayyous en Azzoun werd dit weekend met bulldozers vernield. In Dahaniyeh werden 40 Palestijnen opgepakt omdat ze ondermeer voedsel smokkelden via vijf tunnels voor de uitgehongerde bevolking van Gaza. In Hebron werden vijf mannen meegenomen naar een onbekende locatie, één dag nadat Israëlische vredesactivisten werden aangevallen door Israëlische kolonisten. De vredesactivisten vergezelden Palestijnse herders met schapen naar hun velden.

Israël zegt vooruitgang te zien in de vredesgesprekken. Men heeft nu een akkoord over het samenstellen van werkgroepjes rond de vredesgesprekken. 45 dagen na het bezoek van Bush aan het Midden-Oosten en 3 maanden na de conferentie in Annapolis is er overeenstemming over wie met wie gaat praten en waarover. En over hoeveel suikertjes Abbas en Olmert in hun thee hoeven. Ongelooflijk!

Mario Bergen, Leuven

* Link: "Gaza Diary: Sewage on our doorstep"

Geen opmerkingen: