vrijdag, februari 22, 2008

Waarom Kosovo onafhankelijk en Palestina niet?

[Opiniestuk ter publicatie aan MO*]

750.000 barrels Kaspische olie. Deze worden vanaf 2011 dagelijks vervoerd met steun van de V.S. en 's werelds grootse oliefirma's ExxonMobil en Chevron. Zij investeerden in de AMBO-pijpleiding van het Bulgaarse Burgas naar Vlora in Albanië. Vanuit het nabijgelegen Camp Blondeel in Kosovo, welke de Amerikanen voor 99 jaar huurden van Joegoslavië, kan het olietransport perfect worden gecontroleerd. Amerikaans ingrijpen bij de etnische zuivering van de Kosovaren gebeurde om een gigantische militaire aanwezigheid te bewerkstelligen nabij de Trans-Balkan oliepijpleiding. Een haalbaarheidsstudie werd uitgevoerd door Brown en Root, de Britse dochter van Halliburton. Met de onafhankelijkheidssteun voor Kosovo steunde de V.S. voornamelijk de strategische corridor voor transport, communicatie en (olie)leidingen door Bulgarije, Macedonië en Albanië. Miljardenbedrijven BP-Amoco-ARCO, Chevron en Texaco krijgen steun tegen de Europese oliegigant Total-Fina-Elf. Camp Blondeel telt 7.000 Amerikaanse militairen, maar deze grootste basis sinds het einde van de Vietnam-oorlog, kan snel worden uitgebreid tot 25.000 soldaten om de 894 km strategische oliepijpleiding te beschermen.

De Amerikanen hebben met Blondeel hun protectoraat in Zuid-Oost-Europa zoals ze dat hebben met de joodse enclave Israël en de wingewesten Irak en Afghanistan in het Midden-Oosten. Palestina had een gasbel voor de kust van Gaza. Maar Israël stal en ontgon deze. Palestina had een land, maar 78 % werd gestolen en 22 % bezet. Palestina had water, maar Israël stal 70 % van het water en 40 % van de Palestijnse dorpen heeft daardoor een chronisch watertekort. Palestina had olijfbomen, maar 1 miljoen olijfbomen en honderdduizenden fruitbomen werden ontworteld met alle economische- en ecologische gevolgen voor het Palestijnse volk. In 40 jaar vernielde Israël 18.000 Palestijnse huizen. De eerste dertig maanden van de eerste intifada werden al 60.000 dunams landbouwgrond vernield. 80.000 Palestijnse boeren werden rechtstreeks getroffen door de Apartheidsmuur die ruim 165.000 dunams grond confisqueerde. Honderden schoolkinderen moeten uren omlopen. De diefstal van Palestijnse landbouwgronden en waterbronnen door Israël gaat nog steeds door. Een onafhankelijk Palestina heeft geen strategische waarden zoals Kosovo voor de Amerikanen. De lekkere brokken met waterlagen en de meest vruchtbare grond, net als de gasbel voor de kust van Gaza, zijn al lang in handen van Amerika's bondgenoot, Israël.

Racisme en apartheid vormen de basis van deze Israëlische staat. Op 1 februari 2008 betoogden 20.000 Palestijnen in de door Israël bezette stad Sakhnin. De Israëlische openbare aanklager seponeert het onderzoek naar dertien Palestijnen die in oktober 2000 werden gedood bij een betoging. De racistische politieagenten die een Palestijnse versie van Bloody Sunday op hun geweten hebben gaan hiermede vrijuit.

Mario Bergen, Leuven

* Linken:
http://www.vrede.be/bewapening_view.php?id=111http://www.haaretz.com/hasen/spages/950756.html
http://windowintopalestine.blogspot.com/2008/02/20000-march-in-sakhnin-palestine.html

Geen opmerkingen: