zaterdag, februari 16, 2008

Israëlische ambassadrice heeft spiegel nodig

[Reactie op het artikel 'Hezbollah zoekt alibi voor aanval op Israël' in De Tijd van 16/02/2008]

Het minste wat je kan zeggen van Tamar Catarivas-Samash, is dat ze gevoel voor humor heeft. Hezbollah zou volgens haar op zoek zijn naar een reden om Israël aan te vallen. De ambassadrice vermeldt er niet bij de Israël dagelijks het luchtruim van de Palestijnse bezette gebieden en Libanon schendt. Elke dag zijn er militaire invallen en uitgaansverboden in de bezette Palestijnse gebieden. Met dagelijks doden door toedoen van het Israëlisch leger. Zelfs in Damascus of Beiroet zijn kopstukken van Hezbollah en Hamas niet veilig voor moordcommando's van Tel Aviv.

Israël heeft geen reden nodig om Palestijnen aan te vallen. Het Israëlisch leger doet dit dagelijks in een open oorlog samengaand met hun bezettingspolitiek. Ambassadrice Tamar Catarivas-Samash spreekt over één enkele zelfmoordaanslag, terwijl dagelijks Palestijnen de dood vinden door Israëlische luchtaanvallen. Dinsdag opende Israël alle poorten van de hel door de executie van Hezbollah-leider Imad Moghniyeh. Deze laatste werd geboren in Zuid-Libanon, was lid van de Palestijnse eenheid Force 17 onder Yasser Arafat, werd vermoord in Syrië en was een persoonlijke vriend van de Iraanse president. Zowel Palestina, Libanon, Syrië als Iran zijn dus betrokken en de V.S. en Israël hebben zijn dood al positief onthaald. Iraanse bronnen melden eveneens de dood van Hajj Hussein Halil, maar Hezbollah weigert commentaar of ook dit kopstuk werd gedood. Syrië start een diepgaand onderzoek naar de opdrachtgevers van de buitengerechtelijke executie.

Moghniyeh is echter Rafik Hariri niet, dus de internationale gemeenschap denkt niet aan een internationaal onderzoek naar zijn dood en een onafhankelijk onderzoek naar eventuele terreurbetrokkenheid. Deze week werden ook twee Hamas-activisten gedood in de Sinai door Israël. Woensdag werden dertien Palestijnse activisten aangehouden in Judea en Samaria, de nacht voordien sloot Israël 70 Palestijnen op. En de ambassadrice heeft schrik voor ontvoeringen? Is haar spiegel stuk? Donderdag opende het Israëlisch leger het vuur en gebruikte het traangas tegen demonstranten die vreedzaam betoogden tegen de Apartheidsmuur in Bil'in. Een cameraman raakte gewond, diverse Palestijnen vertoonden verstikkingsverschijnselen. De Japanse activist die enkele weken geleden aan het oog werd geraakt door rubberkogels in Bil'in, ziet na een operatie nog steeds niets uit dat oog. Donderdag eindigde de militaire campagne tegen de stad Beit Ummar nabij Hebron. Een 65-jarige man had verwondingen door geweerschoten, een graf en landbouwgrond werd vernield en tientallen Palestijnen werden opgepakt. Een winkel en een waternutsgebouw werden vernield. In Hebron werden zeven Palestijnen aangehouden. Vele Palestijnen overleven daar door dagelijks te gaan rommelen op vuilnisbelten.Vrijdag werden acht Palestijnen gedood door een Israëlische raket op het vluchtelingenkamp Bureij in de Gazastrook.Het dorp Azzoun met 11.000 inwoners had vijf dagen een uitgaansverbod. Achtien Palestijnen werden opgepakt. Onder hen een jongen die op zoek ging naar medicatie voor zijn moeder die diabetes heeft. Net als in Beit Ummar gebruikte het leger rubberkogels, traangasgranaten, geluidsbommen en echte munitie. Het leger plunderde het huis van een Palestijns gezin. Mevrouw de ambassadrice krijgt ook deze rapporten, net als mijnheer De Gucht. Ze zijn echter stekeblind voor de fouten en misdaden van Israël.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://www.palsolidarity.org/main/2008/02/11/army-siege-on-azzoun-village-continues/

Geen opmerkingen: