vrijdag, december 05, 2008

Hebron

[bericht verstuurd naar De Morgen]

Ik begrijp het niet... Deze morgen een ooggetuigenverslag op Radio1 van een journalist over de ontruiming door Israëlische veiligheidstroepen van een huis in Hebron dat illegaal door Joodse kolonisten werd bezet. Daar werd volgens hem serieus wat geweld gebruikt door beide kampen. Na de ontruiming stelde deze verslaggever ter plaatse tot zijn ontzetting vast dat de Joodse kolonisten vervolgens hun woede koelden op de omwonende Palestijnen: ze werden met stenen bekogeld en op z´n minst zes huizen van Palestijnen werden in brand gestoken. De aanwezige Israëlische veiligheidstroepen (leger en politie) lieten gewoon begaan... geen strobreed werd de kolonisten en hun orthodox-joodse aanhang in de weg gelegd!

In uw artikel `Israël verwijdert Joodse kolonisten uit Hebron´ (05/12) wordt daarover met geen woord gerept. Erger nog, in De Morgen-online staat droogjes : "De zeshonderd man sterke veiligheidstroepen hadden vijf minuten nodig om de kolonisten het huis uit te werken. Hoewel het verzet tegen de ontruiming minimaal was, raakten er in totaal acht mensen gewond."

Dat is geen journalistiek meer. Ik vraag me af of de Joodse lobby in ons land dan zó machtig is dat zij regelrechte censuur uitoefent op de berichtgeving als het hen goed uitkomt of wist u gewoon niet wat daar écht gebeurde? In dat geval zou u deze feiten beter onvermeld laten.

Omar Van Hoeylandt

Geen opmerkingen: