maandag, december 01, 2008

Gazastrook: 40 % basismedicatie niet meer voorhanden

[Mail aan VRT]

Beste redactie,

Gezien de bijzonder alarmerende situatie in de door Israël bezette Palestijnse Gazastrook mag ik er op rekenen dat U volgende informatie ook zal mede delen via uw nieuwsmedium.

Dank bij voorbaat.

Mario Bergen, Leuven
---
Gazastrook: 40 % basismedicatie niet meer voorhanden
Rechtse Israëlische politici roepen op tot grootschalige oorlog tegen Gazastrook
De restaurants in de Gazastrook hebben hun deuren gesloten: “dicht wegens tekort aan kookgas”. Zelfs goedkope falafel en humus restaurants zijn onherroepelijk dicht. Anderhalf miljoen Palestijnen koken nu op hout en plastiek dat kinderen sprokkelen om het weinige voedsel dat hen rest wat op te warmen. Nog maar enkele bakkerijen hebben brood, waarvoor men uren in de rij moet staan.
Het al-Shifa ziekenhuis, het belangrijkste hospitaal in de Gazastrook, heeft nog gas voor één dag voedsel warm te maken voor personeel en patiënten. De röntgenapparatuur is stuk, het labo heeft 40 % materiaal te kort, om materiaal te desinfecteren zijn er 30 % tekorten, machines en apparatuur zijn grotendeels stuk zonder reserveonderdelen (waaronder 31 nier-dyalisemachines) en het meest schrijnende van al... er is nog maar verdoving voor zeven dagen. Al-Shifa is dan ook een luxe-ziekenhuis, want in de andere ziekenhuizen is er helemaal geen verdoving meer en is de situatie nog veel schrijnender.

Het Volkscomité tegen de Bezetting (PCAS) kwam enkele dagen geleden naar buiten met een schokkend rapport. 35 % van de 260 inwoners van de Gazastrook die stierven door de Israëlische blokkade waren kinderen. 40 % van de basismedicatie is niet meer voorhanden. 60 % van de ambulances blijft in de garage door brandstofgebrek. Gaza heeft 150 ton veevoeder per dag nodig. Sinds drie weken is niets meer binnengekomen. 700.000 kippen werden gedood door gebrek aan veevoeder. 20 % van de veestapel ging eraan door tekort aan veevoeder en vaccinaties. Ook vissers hebben geen gas meer voor hun boten.

De landbouwsector heeft een tekort aan zaden, pesticiden en bemesting. Terwijl de Gazastrook 600 vrachtwagens met noodhulp en dagelijkse voorzieningen nodig heeft, zijn er slechts enkele tientallen de grens mogen passeren van Israël de voorbije... maand. Gaza had weken geen chloor meer om water te zuiveren en duizenden mensen
liepen een enorm gezondheidsrisico. Pas donderdag, na enorme druk van de Palestijnse Water Autoriteit, kwam er opnieuw chloor aan in de bezette Gazastrook. 77 miljoen liter ongezuiverd water vervuild dagelijks de visgebieden voor de kust van de Gazastrook en nadien ook het grondwater. Epidemiën dreigen uit te breken. De Gazastrook heeft dagelijks behoefte aan 867 ton bloem, 153 ton suiker, 110 ton rijst, 75 ton verschillende soorten olie en 49 ton kruiden en groenten. Basisvoedsel zoals melk, bloem, voedseloliën, vlees, rijst en peulvruchten zijn niet beschikbaar in grote hoeveelheden. Vijf vrachtwagens voor afvalverwerking hebben geen brandstof meer. 22 nieuwe trucks van de Westelijke Jordaanoever mogen de Gazastrook niet in. 70 % van de Gazastrook heeft geen elektriciteit.

Diverse leiders van rechtse politieke partijen in Israël stellen intussen voor een open luchtgevangenis te bouwen in de Negev en die vol te stoppen met leiders van Hamas en de Islamitische Jihad. Deze gevangenen zullen dan als menselijk schild worden gebruikt tegen Qassam-raketten. De rechtse politici roepen ook op tot een grootschalige oorlog tegen de Gazastrook. Volgens de Israëlische vice-minister van
Veiligheid gaat Israël zeker zo’n grootschalig militair initiatief starten tegen de Gazastrook, maar dit zal dan anders dan voorheen zijn en op het tijdstip dat Israël zelf verkiest.

* Linken:
http://www.oxfam.org.uk/applications/blogs/pressoffice/?p=2557
http://www.freegaza.pshttp://www.imemc.org/article/57853
http://surinaams.caribiana.nl/news/international/6075108/Libisch-hulpsch
ip-voor-Gaza-teruggestuurd

Geen opmerkingen: