zondag, december 07, 2008

Israëlische politie houdt zich paraat voor nog meer geweld.

[Reactie verstuurd naar De Morgen op berichtgeving van 6 december over Hebron kolonisten]

Dat reeds tientallen jaren kolonisten in alle stilte alles doen om Palestijnen al dan niet gewelddadig te verdrijven, komt nu pas goed in beeld als de Israëli's er zelf last van krijgen en de gebeurtenissen de internationale media halen.
We vernemen alles over de geweldadige schermutselingen om de kolonisten in Hebron te verdrijven uit het bezette gebouw. De situatie is daar al maanden ernstig en er is 'overleg' geweest met Barak, om de zaken vreedzaam te regelen. Met Palestijnen gebeurt dat niet. We zien met veel vertoon hoe de bezetters uit het bezette gebouw worden weggesleept.

Alhoewel de schade aan Palesijnse kant vele malen groter was, werd dat echter slechts summier in de berichtgeving weergegeven. Er wordt ook geen melding gemaakt van de onverschilligheid van het Israëlische leger als er Palestijnen moesten beschermd worden. Integendeel, door dat leger liepen Palestijnen schotwonden op omdat zij zich verdedigden. Enkele journalisten hebben omdat het leger er niet was, op gevaar van eigen leven en omdat ze het niet langer konden aanzien, twintig mensen van een Palesijnse familie gered van een lynchpartij en brandstapel. Een joodse fotografe werd door een soldaat in elkaar geslagen omdat ze van hen gevoelige beelden maakte. In Jeruzalem werden ook maatregelen genomen om joden te beschermen, niet omgekeerd.

Ik lees dat het 'rellen' waren, 'escalatie van geweld' door 'gewelddadige kolonisten', maar van 'terreur' en 'joodse terroristen' is nog geen sprake.

Diezelfde dag zijn bij de zoveelste vreedzame betoging in Bi'lin, twee Palestijnen gewond door met rubber bekleedde kogels van nabij afgeschoten. Zij protesteren al jaren om hun gronden en hun leefwereld te behouden. Dat gebeurt alle dagen maar van dat front is er geen nieuws.

De ene mens is duidelijk de andere niet.

Johan Van Hulle, Zomergem

Geen opmerkingen: