vrijdag, december 05, 2008

'Onschuldige kolonisten'

[Reactie op "Israëlisch leger evacueert kolonisten" in De Standaard van 5 december]

Het Israëlisch leger evacueert kolonisten in Hebron (DS 5.12). Onder een dramatische foto staat de titel “Uitgezet” met volgende commentaar: “De angst staat in de ogen van een Joods meisje te lezen”. Maar zijn die kolonisten dan zo onschuldig ? In het boek “De andere kant van Israël” schreef de Joods-Israëlische auteur Susan Nathan al in 2004 over het gewelddadig gedrag van de kolonisten: “ De kolonisten leren hun kinderen naar de Palestijnen te spugen en ze als beesten te vervloeken.” Ze heeft
het ook nog over “joodse jongeren die zwangere Palestijnse vrouwen met tomaten bekogelen.” In Hebron hadden kolonisten de bovenste verdieping van de gebouwen in het centrum ingenomen, van waaruit ze de Palestijnse handelaren op de markt beneden met allerlei objecten bekogelden. Toen een overdekking met beschermend gaas boven de markt werd aangebracht, goten de kolonisten kokende olie op de Palestijnse marktkramers. Het werd dus meer dan tijd dat het leger tegen dit geweld ging optreden.

Maar niet alleen in Hebron is er geweld van de kolonisten. Susan Nathan geeft ook het voorbeeld van een huis in Oost-Jeruzalem waarvan de verdieping boven die van de Palestijnse families was ingenomen door gewapende kolonisten die rottend eten, flessen en stenen naar beneden op de smalle passage gooiden of deze passage als WC gebruikten. De huizen van de Palestijnse families waren doortrokken van de stank van urine en uitwerpselen. Susan Nathan is half november in Antwerpen en Brussel komen spreken om dit allemaal te vertellen, maar kon toen op bitter weinig media- en politieke belangstelling rekenen.

Werner De Bus, Brussel

Geen opmerkingen: