zondag, november 30, 2008

Israël negeert gelijke rechten voor Arabieren

[Opiniestuk op Nujij.nl]

Ondanks talrijke beloftes over "gelijke sociale- en politieke rechten" voor Arabische burgers in Israël, blijft Tel Aviv dit negeren. De Arabieren in Israël, overwegend Palestijnen, maken 20 % van de bevolking uit of bijna 1,5 miljoen inwoners. Ze zijn volledige burgers die belastingen betalen, maar hebben te lijden onder voortdurende discriminatie, ongelijke toegang tot voorzieningen en hun wettelijke rechten worden beknopt.

48 van de 61 armste steden in Israël zijn Arabische steden. De Arabische autoriteiten hebben gezag over slechts 3 % van het grondgebied, alhoewel men 20 % van de bevolking uitmaakt, wat zorgt voor overbevolking en armoede. 160.000 inwoners van de Negev, bedoeïenen, leven in extreme armoede. De helft van hen leeft in 36 "niet erkende dorpen" en negen erkende dorpen, waar ze geen toegang hebben tot water, riolering, elektriciteit en gezondheidsdiensten. Arabische scholen krijgen de helft van het budget per inwoner van joodse scholen. 45 van de 49 Arabische steden in Gallilee hebben geen industrie. Slechts 1,4 % van investeringen van het Ministerie van Handel gaat naar Arabische steden. Vaak nam de Israëlische overheid volledig uitgeruste bedrijven over. Bijvoorbeeld in Ramleh werden 600 Palestijnse winkels verstrekt aan joodse immigranten. In Lydda werden 1.800 Palestijnse handelszaken in beslag genomen en aan joden gegeven, met inbegrip van een knoopfabriek, een limonadefabriek, een worstfabriek, een ijsbedrijf, een textielbedrijf, een macaronifabriek, 700 kleinhandelswinkels, 500 ateliers, en 1.000 pakhuizen.

De overheid nam meubelfabrieken, slotenmakers, draaibanken, staal- en tinfabrieken in beslag. Elk van deze werd verhuurd of verkocht aan joden. Elk Palestijns bezit werd persoonlijk toegewezen aan wat nu een klasse van rijke handelaars en speculanten is.

Het is dus een fabel dat Palestijnen of Arabieren niet willen werken of te lui zijn om een eigen economie draaiende te houden. De werkelijkheid is dat Israël bewust en gepland de Palestijnse economie stuk maakt, zowel in de bezette gebieden als deze van Arabieren in Israël zelf.

Mario Bergen, Leuven

* Link:
http://findarticles.com/p/articles/mi_m2501/is_2_28/ai_n16726432/pg_1?tag=artBody;col1

Geen opmerkingen: