vrijdag, november 07, 2008

Een boek voor Obama

[Lezersbrief aan Knack]

Beste bijna-president. Ik wil U een boek bezorgen. "De etnische zuivering van Palestina," geschreven door de Israëlische historicus Ilan Pappe. U wil de breedbeeld-tv toch verwijderen in de Lincoln slaapkamer, zodat gasten daar best een boek kunnen lezen. Dus als ik U een Engelstalige versie van het boek van Pappe opstuur, kan U het lezen en nadien uitlenen aan uw politieke contacten die daar de nacht doorbrengen.

Ik maak echter weinig kans dat U dit boek ooit in handen krijgt. Uw Stafchef in het Witte Huis, Rahm Israel Emanuel, is immers een "moderne orthodoxe jood van de goede Irgun familie." William Daroff, die 400 joodse gemeenschappen vertegenwoordigt in Noord-Amerika, verklaart dit in Ha'aretz. Dat Irgun een militante militie is die Palestijnse families verdreef vanuit een zionistische ideologie wordt er niet bij verteld. In december 1948 begon de terreur van extremistische joodse milities in Haifa. Die dagen woonden joodse kolonisten, zoals nog steeds, overwegend op heuveltoppen boven Palestijnse dorpen. Militair strategisch bijzonder interessant om hen te bombarderen en te beschieten met scherpschutters. Dit gebeurde om de haverklap. Maar er waren ook andere vormen van intimidatie: enorme stalen ballen en vaten gevuld met dynamiet deed men naar beneden rollen midden Arabische woonwijken. Een mengeling van olie en brandstof op de wegen werd aangestoken. Toen paniek ontstond in de Palestijnse dorpen, bestookten zionisten en milities zoals Irgun en Hagana hen met machinegeweren. Hagana bracht ook auto's met explosieven en ontstekers naar Palestijnse garagehouders 'voor herstelling' en orchestreerde alzo massale bloedbaden. Het waren joden van de eenheid Hashabar (Dageraad), vermomd als Arabier, die zich specialiseerden in dergelijke terreurdaden.

Het was Irgun dat een bom gooide in een menigte Palestijnse fabrieksarbeiders die de dagtaak wilden aanvangen bij de Iraakse Petroleum Maatschappij in Haifa. Nu neemt U iemand op als uw stafchef, wiens vader en familie actief waren bij Irgun en daar uitermate trots op zijn. Rahm Israel Emanuel is de leidinggevende van uw groep adviseurs. Zijn vader en kameraden van Irgun bliezen in de jaren 1930 en 40 hotels, treinstations en andere gebouwen op in Palestina. Honderden onschuldige Palestijnen en Britse soldaten werden gedood om zionistische plannen te verwezenlijken. Rahm was een Israëlische burger tot zijn achttiende, maar hield zijn paspoort in zijn ondergoed verborgen tot 1991 toen hij "het Israëlische leger ging vergezellen om Zion te verdedigen tegen de scuds van Saddam" (lees: hij maakte remmen roestvrij op een leveringsbasis).

Politiek activist Sherman Skolnick beschreef Rahm Emmanuel als "vice-chef in dienst voor Noord-Amerika namens de Israëlische inlichtingendienst, Mossad." Zijn vader achte hij betrokken bij de moord op de Zweedse VN-diplomaat Folke Bernadotte op 17 september 1948. Rahm beschrijft zijn vader als "een gewone soldaat van Irgun." Deze veranderde net als zovele joden zijn naam om herkomst uit Palestina te veronderstellen. Auerbach werd Emanuel zoals de naam van zijn jongste zoon die stierf bij gevechten tegen Palestijnen in 1936. Dr. Benjamin Auerbach-cum-Emanuel gaf zelf toe in een vraaggesprek voor Irgun te hebben gewerkt onder Menachem Begin, maar ontkende betrokkenheid bij wapensmokkel naar Palestina.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1035128.html

Geen opmerkingen: