donderdag, november 13, 2008

Israël belet VN om Palestijnen in Gaza nog te helpen

[bericht aan VRT-redacties]

750.000 hongerige Palestijnen in de Gazastrook, of de helft van de bevolking, kunnen niet langer voedselhulp krijgen van de VN. Israël verhinderde donderdag dertig vrachtwagens met voedselhulp en medicijnen om de noodlijdende bevolking te helpen. Eerdere beloftes daaromtrent werden door Tel Aviv vanavond ingetrokken. Ook een vrachtwagen van het Rode Kruis moest rechtsomkeren aan de doorgang Kerem Shalom. Omdat ook brandstof niet langer wordt geleverd voor de krachtcentrale van de Gazastrook, zitten 300.000 Palestijnen in Gaza-Stad in het donker sinds donderdagavond.

Honderden containers wachten in de haven van Ashdod om de Gazastrook binnen te kunnen. Sinds 4 november is geen voedselhulp meer naar de Gazastrook geraakt en de broodnodige levering van zaterdag gaat ook niet door. Israël treft hiermede de hele burgerbevolking, een schending van het oorlogsrecht. Dit omdat acht projectielen waren afgevuurd vanuit de Gazastrook na het doden woensdag van vier activisten door de Israëlische staat.

Kookgas is niet langer voorradig en de meeste bakkerijen en winkels hebben in de Gazastrook hun deuren reeds moeten sluiten. Materiaal voor een centrum voor blinde kinderen, handboeken voor jonge studenten, basismedicijnen en brandblusapparaten raken maar niet binnen in de Gazastrook. Bloem, poedermelk en olie evenmin. Een groep journalisten en twintig Europese diplomaten kreeg evenmin toegang tot de door Israël afgegrendelde Gazastrook. Israëlische oorlogstoestellen bestookten intussen onophoudend donderdag de Gazastrook met geluidsbombardementen.

Gezien de spanningen moet ook de leidinggevende commandant voor de Gazastrook, Brigadier Generaal Moshe Tamir, die vrijdag zou worden vervangen, noodgedwongen voor onbepaalde tijd in functie blijven. Het Israëlische leger voerde de voorbije twee weken 190 militaire operaties uit in bezet Palestijns gebied.

Mario Bergen, Leuven

* Link: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1037141.html

Geen opmerkingen: